Για την αντεπανάσταση στην Ουκρανία: μια συζήτηση με Αντιφασίστες του Κιέβου

1891200_621660961222415_2072258221_nΣτο Cherkiv της Ουκρανίας εκατοντάδες διαδηλωτές περιφρουρούν το άγαλμα του Λένιν.

Σε μια προπάθεια κατανόησης των γεγονότων που εξελίσσονται στην Ουκρανία, μακριά από την προπαγάνδα του κεφαλαίου και των μμε του, μεταφράσαμε και αναδημοσιεύουμε μια συνέντευξη με 3 αντιφασίστες της Αντιφασιστικής Δράσης Ουκρανίας.

Οι Σάσα, Αντρέι και Μίρα είναι μέλη της Αντιφασιστικής Δράσης Ουκρανίας, μιας ομάδας που μάχεται το φασισμό στην Ουκρανία.  «Καθίσαμε και συζητήσαμε για την επιρροή του φασισμού στο EuroMaidan». Αυτά είναι όσα μου είπαν.

Σάσα: Εδώ υπάρχουν πολλοί εθνικιστές, περιλαμβανομένων και των ναζιστών. Ήρθαν απ’ όλη την Ουκρανία και αποτελούν περίπου το 30% εκείνων που διαμαρτύρονται.

Μίρα: Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες είναι το Svoboda και το Pravy Sektor [Δεξιός Τομέας].  Οι δυνάμεις άμυνας δεν ανήκουν όλες στο Pravy, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι τους είναι μέλη του.

Σ: Το Svoboda είναι μια ομάδα με περισσότερα χαρακτηριστικά εντός της νομιμότητας, αν και διατηρεί μια παράνομη στρατευμένη πτέρυγα. Το Pravy Sektor είναι πιο παράνομο, αν και θέλει να υπερκεράσει το Svoboda.

Μ: Υπάρχουν συνεχείς διαφωνίες ανάμεσα στο Pravy και το Svoboda. Δούλεψαν από κοινού κατά τη διάρκεια των πιο εύφλεκτων φάσεων της εξέγερσης, όμως τώρα που τα πράγματα ησύχασαν έχουν το χρόνο για να επικεντρωθούν οι μεν εναντίον των δε. Και οι δύο ομάδες δέχονται δωρεές και διαθέτουν ένα σωρό χρήματα. Τελευταία το Pravy διαθέτει όλες αυτές τις καινούριες φόρμες, που είναι πραγματικές στρατιωτικές στολές. Πρόκειται για μια ομάδα έντονα δομημένη. Για να πας σε συγκεκριμένα σημεία, απαιτούνται  δικές τους άδειες. Διαθέτουν την εξουσία για να επιτρέπουν ή όχι στον κόσμο να συμμετέχει ενεργά στην εξέγερση. Εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε αλλά πρέπει να είμαστε πολλοί  προσεχτικοί με τους ναζιστών. Σίγουρα δεν σκοπεύω να ζητήσω την άδεια από κανένα ναζί!

Σ: Μια εκατοστή αναρχικών προσπάθησαν να οργανώσουν τη δική τους ομάδα αυτοάμυνας. Διάφορες ομάδες αναρχικών συναντήθηκαν σε μια συνέλευση στο Maidan. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μια πιο πολυάριθμη ομάδα ναζιστών εισέβαλε με τσεκούρια, μπαστούνια του μπέϊζ-μπολ, παλούκια και κράνη. Έλεγαν ότι αυτό ήταν δικό τους έδαφος. Απευθύνθηκαν στους αναρχικούς χαρακτηρίζοντας τους εβραίους, μαύρους, κομμουνιστές. Κομμουνιστές δεν υπήρχαν, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένταση. Οι αναρχικοί ήταν απροετοίμαστοι και έτσι αποχώρησαν. Με λίγα λόγια, όποιος  έχει διαφορετικές πολιτικές ιδέες από τις δικές τους, δεν μπορεί να σταθεί σε συγκεκριμένους χώρους, η παρουσία τους δεν γίνεται δεκτή.

Μ: Πριν λίγο καιρό ένας σταλινικός δέχθηκε την επίθεση των ναζιστών, ένας άλλος κατέληξε στο νοσοκομείο και ένας άλλος φοιτητής δέχθηκε την επίθεση τους γιατί ασκούσε κριτική στο φασισμό.  Το Pravy Sektor έλαβε μεγάλη μιντιακή προσοχή μετά τα πρώτα βίαια επεισόδια, τα μήντια τους έδωσαν δημοσιότητα και αυτοί άρχισαν να πιστεύουν ότι είναι «γαμάτοι». Το Pravy υπήρχε και πριν, μόνο που τώρα ενισχύεται και προσηλυτίζει ένα σωρό νέο κόσμο.

Σ: Μετά από όλα αυτά, το Pravy θα προσελκύσει πολλούς νέους. Διαθέτουν χρήματα για προπαγάνδα και για στολές. Αποκτούν μια αυξανόμενη δημοτικότητα γιατί διαθέτουν μια μάχιμη εικόνα.

Μ: Η Ουκρανία είναι μια πατριαρχική χώρα, επομένως το μοντέλο του ισχυρού άντρα που μάχεται είναι αποτελεσματικό.

Σ: Επομένως, οι ναζιστικές ομάδες προσπαθούν να μιμηθούν αυτές της αριστεράς για να διευρύνουν τη δημοτικότητά τους. Χρησιμοποιούν την ορολογία των αναρχικών, έννοιες όπως αυτή του «αυτόνομου». Μια από τις σκληροπυρηνικές ναζιστικές ομάδες χρησιμοποιεί αυτήν την τακτική και ονομάζεται «Αυτόνομη Αντίσταση». Αυτό ήταν κάτι που τους έδωσε μεγάλη επιτυχία. Καταφέρνουν να εντάξουν ακόμα και κάποιους αναρχικούς, οι οποίοι είναι πεισμένοι ότι μπορούν να αλλάξουν τους ναζιστές, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.  Αυτοί οι αναρχικοί γίνονται πιο εθνικιστές, εντείνονται οι αντι-φεμινιστικές απόψεις τους κτλ. Επομένως έχει έρθει η στιγμή που οι αναρχικοί πρέπει να γίνουν πιο ορατοί και ν’ ακουστεί πιο ισχυρά η φωνή τους.

Σ: Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα εθνικιστών εκπροσώπων, οι οποίοι είναι διαιρεμένοι σε διάφορες ομάδες που η κάθε μια διαθέτει τα δικά της σύμβολα. Για την  απόσπαση συναίνεσης, αποφεύγουν  να χρησιμοποιήσουν ξεκάθαρα φασιστικά ή ναζιστικά σύμβολα.  Χρησιμοποιούν σύμβολα που είναι αναγνωρίσιμα από άλλους φασίστες αλλά παραμένουν φαινομενικά ουδέτερα   για όποιον δεν είναι φασίστας. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα ιδιαίτερα σύμβολο με τη μορφή ενός αετού.  Είναι σχεδιασμένο μ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο, ώστε έτσι να μην ανακαλεί σε τίποτα το συγκεκριμένο εκτός και αν κάποιος γνωρίζει ήδη τη σημασία του.

Κανένας δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση, ποια χαρακτηριστικά μπορεί να έχει μια καινούρια κυβέρνηση. Οι φασιστικές ομάδες δεν έχουν κοινούς σκοπούς, ξέρουν τι είναι αυτό που δεν θέλουν, ξέρουν να συγκρούονται μεταξύ τους, αλλά δεν στοχεύουν στα ίδια πράγματα. Αν το Pravy μπει σε μια μελλοντική κυβέρνηση, αυτό θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.  Όμως αυτό δεν φαίνεται πιθανό, αφού δεν διαθέτουν την ανάλογη δύναμη.

Μ: Ο κόσμος χρησιμοποιεί τα συνθήματα: «Δόξα για την Ουκρανία», «Δόξα στους ήρωες», «Θάνατος στους εχθρούς».  Όμως ποιοι είναι αυτοί οι ήρωες, αυτοί οι εχθροί; Εγώ νομίζω ότι δεν έχουν μια συγκεκριμένη ιδέα. «Η Ουκρανία πάνω από όλα», είναι ένα άλλο σύνθημα, λες και βρίσκονται στη Γερμανία.

Αντρέι: Εγώ είμαι Γερμανός και από τη δική μου οπτική γωνία φαίνεται ότι στην Ουκρανία όλος αυτός ο εθνικισμός ξεκίνησε από την πτώση της Ε.Σ.Σ.Δ. Το εθνικιστικό αίσθημα που έχει αναπτυχθεί στο Maidan διχάζει τους ανθρώπους. Η ανατολική Ουκρανία είναι με τη Ρωσία, η δυτική είναι εθνικιστική. Ο κόσμος είναι αρκετά διχασμένος αλλά αν κοιτάξουμε συνολικά τη χώρα τα κοινωνικά και τα οικονομικά προβλήματα είναι κοινά. Αν ο κόσμος το αντιλαμβανόντα αυτό και ενωνόταν, αυτός θα ήταν και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Svoboda, τον Γιανουκόβιτς και οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κόμμα. Το Svoboda και ο Γιανουκόβιτς στηρίζουν τις ίδιες νεοφιλευθέρες πολιτικές που επιδεινώνουν τις συνθήκες ζωής των Ουκρανών.

Μ: Αυτοί οι εθνικιστές δεν βρίσκονται εδώ για να διεκδικήσουν δικαιώματα, όμως για το έθνος και τους αρχηγούς τους αυτή η γραμμή είναι λειτουργική, γιατί επικεντρώνοντας στον εθνικισμό τους επιτρέπει να κάνουν αυτό που κάνουν. Το EuroMaidan αποτελείται κυρίως από το προλεταριάτο και τους φτωχούς, επομένως είναι σημαντικό να αποσπάται η προσοχή τους από τα πραγματικά προβλήματα. Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να παγιδέψουν αυτούς τους ανθρώπους.

πηγή στα άγγλικα:http://www.timothyeastman.com/uncategorized/an-interview-with-mira-andrei-and-sascha-of-antifascist-action-ukraine/

πηγή στα ιταλικά: http://www.infoaut.org/index.php/blog/conflitti-globali/item/10755-unintervista-con-mira-andrei-e-sascha-di-azione-antifascista-ucraina

 

One thought on “Για την αντεπανάσταση στην Ουκρανία: μια συζήτηση με Αντιφασίστες του Κιέβου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *