Αλληλεγγύη στους συντρόφους Κώστα Σακκά και Μάριο Σεϊσίδη

1001121_10205750530385479_166278822718804130_n

Ακόμη δύο συλλήψεις.
Ακόμη μία φορά που η θλίψη και η περηφάνια εναλλάσσονται με γοργούς ρυθμούς στο πέρασμα των ωρών.
Ακόμη δύο σύντροφοι στα χέρια της αστυνομίας μετά από πυροβολισμούς.
Ακόμη δύο αναρχικοί στις φυλακές εν αναμονή των πολύχρονων διώξεων, που έχουν γίνει πλέον καθεστώς, εγκλωβισμένοι στο ασφυκτικό πλαίσιο νομικών διατάξεων και σωφρονιστικών κανονισμών.
Η θλίψη όμως δεν μπορεί να καταπνίξει την περηφάνια που νιώθουμε για δύο συντρόφους, που επέλεξαν να μην αφεθούν βορά στις ορέξεις των ειδικών ανακριτικών καθαρμάτων, να υπερβούν τους φόβους τους, και να συνεχίσουν να ορίζουν οι ίδιοι τις κινήσεις τους.
Δεν εννοούμε φυσικά πως η επιλογή της παρανομίας και της φυγοδικίας είναι η μόνη δυνατή ή αξιοπρεπής για όσους στέκονται ενάντια στην εξουσία. Σίγουρα όμως αφαιρεί από την εξουσία ένα μέρος του ελέγχου που (θέλει να φαίνεται ότι) ασκεί.
Και ακριβώς αυτήν την εικόνα παντοδυναμίας του κράτους, έπληξαν ο Μάριος Σεϊσίδης και οι σύντροφοί του, όταν το κράτος προέβη για πρώτη φορά, στην επικήρυξη τους με υπέρογκα χρηματικά ποσά, αποδεικνύοντας έτσι τόσο την αδυναμία του να τους συλλάβει, όσο και τον φόβο του για τρεις παράνομους αναρχικούς.
Δεν είμαστε μόνο οι επιλογές μας, αλλά και ο τρόπος που τις υπερασπιζόμαστε. Και οι δύο σύντροφοι υπερασπίστηκαν την επιλογή της φυγοδικίας με συνέπεια αλλά και μετριοφροσύνη, χωρίς βερμπαλισμούς και κενά λόγια.
Συγκεκριμένα, ο Κώστας Σακκάς με την απεργία του ακύρωσε στην πράξη τις δικαστικές μεθοδεύσεις της επ’ αόριστον προφυλάκισης, δείχνοντας ένα δρόμο για τη διεκδίκηση της ελευθερίας. Παρόλα αυτά, δέχτηκε αφ’ ενός την καπηλεία του αγώνα του από τους τότε ανερχόμενους αριστερούς εξουσιαστές, και αφ’ ετέρου συκοφάντηση και λασπολογία, δημόσια, από μικρή μερίδα αναρχικών. Το ότι επέλεξε να απαντήσει με ψυχραιμία στη λάσπη που δέχτηκε, απέτρεψε την ανακίνηση του ιντερνετικού βούρκου, του κουτσομπολιού και της ίντριγκας. Εν τέλει, οι αριστεροί νυν διαχειριστές της εξουσίας, που τότε καπηλεύτηκαν την απεργία του συντρόφου ώστε να χτίσουν το αντισυστημικό τους προφίλ, έμειναν έκθετοι από την ίδια την επιλογή φυγοδικίας του Κώστα, τα φερέφωνα των οποίων, τον κατήγγειλαν στη συνέχεια ότι “εξέθεσε το κίνημα αλληλεγγύης”.
Μετά τις συλλήψεις των Κώστα Σακκά και Μάριου Σεϊσίδη, ακολούθησαν οι γνωστές εμετικές δηλώσεις υπουργών και βουλευτών για την επιβολή της νομιμότητας, και λοιπά. Ο συριζα εδώ και πολύ καιρό αποδεικνύει πως αξίζει την εμπιστοσύνη που κέρδισε από κομμάτια του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, και της μικρομεσαίας -φτωχοποιημένης λόγω κρίσης- τάξης.
Η οικονομική ασφυξία πάει πακέτο με την αριστερή εκδοχή του δόγματος νόμος και τάξη, οι συμφωνίες για τον περιορισμό των προσφύγων και η εκκένωση καταλήψεων, μαζί με τις επακόλουθες διώξεις αλληλέγγυων με τους πρόσφυγες καταληψιών, μας δείχνουν πως τα προτάγματά μας της αντιεξουσιαστικής αλληλεγγύης, χρειάζεται να τίθενται στο τραπέζι ξανά και ξανά. Οι νόμιμες και παράνομες δομές μας, είναι όχι μόνο χρήσιμες, αλλά απαραίτητες, και παρά τα πλήγματα που δεχόμαστε δεν έχουμε παρά να ανταποδώσουμε παντού όπου συναντιόμαστε.
Μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη…

5 Αυγούστου 2016

 Αναρχικοί από την Δ’ πτέρυγα φυλακών Κορυδαλλού

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *