Μίσος Ταξικό ούτε βήμα πίσω στη Νέα Φιλαδέλφεια…

11231197_922399494501945_8059257811014042664_n

fasistera

ΜΙΣΟΣ ΤΑΞΙΚΟ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ …

Αυτό που συνέβη τα ξημερώματα της 5ης Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν θα έπρεπε να ξενίσει κανέναν. Ο αριστερός δήμαρχος (‘Αρης Βασιλοπουλος) που στηρίχτηκε από το συριζα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη να καταστείλει έναν αυτοοργανωμένο χώρο, κατεδαφίζοντάς τον.

Αυτή η κίνηση δεν ξεφεύγει καθόλου από το πολιτικό πλαίσιο που έχει οριστεί σαφώς από τότε που ο συριζα άρχισε να καταλαμβάνει θέσεις εξουσίας, είτε σε τοπικό, είτε σε εθνικό επίπεδο. Η καταστολή που έχουν δεχθεί ανάλογα εγχειρήματα, όπως η κατάληψη Ντουγρού στη Λάρισα, η Acta Verba στα Γιάννενα, ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος “Σχολείο” στη Θεσσαλονίκη, η στοχοποίηση της Στρούγκας και της Βίλας Ζωγράφου από τις αριστερές δημοτικές αρχές, αλλά και η αντιμετώπιση των αγωνιζόμενων κοινωνικών κομματιών στις Σκουριές της Χαλκιδικής και στο “Πατινάζ” στο Αιγάλεω, με αποκορύφωμα την καταπάτηση του πάλαι ποτέ “ιερού” για το συριζα ασύλου και τις συλλήψεις των αλληλέγγυων αγωνιστών στην απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων, μέσα από την κατειλημμένη πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τις εντολές του Πανούση, έχουν δώσει από καιρό τώρα το πολιτικό στίγμα: Η ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας πρέπει να παταχθεί, ακόμη κι αν χρειαστεί να ξεφτίσει το κινηματικό προσωπείο των εξουσιαστών. Έτσι και η καταστολή στο δρόμο, τις ημέρες ψήφισης των νέων μέτρων εντάσεται στο γνώριμο πια ψηφιδωτό.

Αυτό που πιστεύουμε πως θα έπρεπε να προβληματίσει στην περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας και του Κοινωνικού Κέντρου “Κένταυρος”, είναι η ευκολία με την οποία ο “κινηματίας” κατά τ’ άλλα δήμαρχος (Άρης Βασιλόπουλος), σήκωσε αυτή την πολιτική ευθύνη με όλες τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν.  Η εκτίμησή μας εξ αρχής, ήταν ότι ο συγκεκριμένος χώρος, πέραν όλων των άλλων, ήταν εύκολος στόχος για επίθεση από τη δημοτική αρχή, σε επικοινωνιακό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Μια δημοτική αρχή που εμφανίζεται σήμερα υπερασπήστρια του Άλσους και της νομιμότητας, ενώ είναι διατεθειμένη να ανοίξει εκ νέου έναν κύκλο εμπορευματοποίησης και καταπάτησης του Άλσους στοχεύοντας στη δημιουργία νέου αναψυκτηρίου στη θέση του παλιού. Μια δημοτική αρχή που όταν οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι προσπαθούσαν να φωνάξουν για τις ζωές τους, αυτή συναντιόταν σε κλειστά γραφεία με ανθρώπους του “Τίγρη” (Μελισσανίδη) και με τους τραμπούκους που είχαν χτυπήσει μέχρι και μέλη της ίδιας της δημοτικής παράταξης του συριζα. Και όλ’ αυτά ενώ το κόμμα που στηρίζει αυτή τη δημοτική παράταξη, ένα χρόνο μετά, ξεχνά τις προεκλογικές υποσχέσεις για κατάργηση του Ρυθμιστικού Νομοσχεδίου Αθήνας-Αττικής, οι υπουργοί (βλ. Κοντονή) βγαίνουν και διαβεβαιώνουν ότι το φαραωνικό σχέδιο “Αγιά Σοφιά” προχωράει, και η περιφερειάρχισσα Δούρου αμελεί τη δέσμευση να αναδιαμορφώσει τον προϋπολογισμό του πασόκου προκάτοχού της Σγουρού, κρατώντας στην άκρη 20 ζεστά μνημονιακά εκατομμύρια για τα σχέδια του μαφιόζου.

Παρόλο τον προβληματισμό μας για την επιλογή του χώρου της κατάληψης, ως αγωνιστές και καταληψίες δεν μπορούμε παρά να σταθούμε αλληλέγγυοι -απέναντι  στην αριστερή ή κάθε τύπου καταστολή- στις καταλήψεις και στα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Πρωτοβουλία συντρόφων/σσών από την κατάληψη της Στρούγκας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *