Κείμενο του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων για το δικαστήριο των δολοφόνων του Ιλία Καρέλι.

kareli

Σήμερα ξεκίνησε η δίκη των 13 ανθρωποφυλάκων και του τότε διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας Σερρών* για τη δολοφονία με βασανιστήρια του φυλακισμένου Ιλία Καρέλι. Το Μάρτιο του 2014 αυτό το τσούρμο θρασύδειλων ανθρωποειδών που έλαχε να έχει λίγη εξουσία, βασάνισε και σκότωσε έναν αλυσοδεμένο άνθρωπο. Ο Ίλια Καρέλι αντιμετώπισε την εκδίκηση ενός συστήματος, το οποίο τον είχε καταδικάσει σε πολυετή κάθειρξη, όπως την πλειοψηφία των φυλακισμένων, στερώντας του κάθε ελπίδα για ζωή. ∆ιαλέγοντας τον προσωπικό δρόμο της εξέγερσης, σε μια πράξη απελπισίας διατάραξε την απάθεια που επικρατεί στις φυλακές και έπεστρεψε κάποια από τη βία, που όλοι μας δεχόμαστε εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων της δημοκρατίας τους.

Στις 25 Μάρτη έμπηξε ένα σίδερο στο λαιμό αυτού, που δίχως τύψεις και αιδώ κλείδωνε ανθρώπους πίσω απ’ τα σίδερα, του μισητού υπαρχιφύλακα Τσιρώνη. Το γεγονός αυτό λύπησε κι εξόργισε αυτούς που χαίρονται όταν τα μαχαίρια στρέφονται από τον έναν κρατούμενο ενάντια στον άλλον. Ο Καρέλι διατάραξε την επίπλαστη ηρεμία της βάρβαρης καθημερινότητας, αλλά το έκανε μόνος κι από μειονεκτική θέση, με αποτέλεσμα ο όχλος των ανθρωποφυλάκων να μπορέσει να ξεδιπλώσει τη δολοφονική του οργή, θεωρώντας ότι για ακόμη μία φορά θα βρεθεί στο απυρόβλητο. Αν τελικά δεν πέθαινε, πράγματι όλο το σκηνικό του βασανισμού κι εξευτελισμού πιθανότατα θα έμενε στην αφάνεια, όπως τόσα και τόσα, ειδικά σε κρατούμενους που είναι, λόγω ταξικης – κοινωνικής θέσης, στα «αζήτητα». Όμως ο υπερβολικός ζήλος των εμπλεκόμενων βασανιστών ήταν τέτοιος που οδήγησε στο θάνατο και το ζήτημα πήρε δημοσιότητα. Έτσι για τα μάτια του κόσμου και κυρίως για να προλάβουν αναταράξεις στις φυλακές, οι υπαίτιοι οδηγήθηκαν ενώπιον της περίφημης δικαιοσύνης. Η ίδια περίφημη δικαιοσύνη επέτρεψε σε αυτά τα καθίκια να είναι τώρα ελεύθερα, ενώ τόσοι φτωχοδιάβολοι για τα πιο επουσιώδη αδίκημα παραμένουν στη φυλακή με τα χρόνια.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη τους, καθώς έχει δείξει άπειρες φορές πόσο προσέχει τα παιδιά της. Αυτοί, όπως και άλλοι κρατικοί δολοφόνοι στο παρελθόν, θα πέσουν στα μαλακά. Επίσης η φυλάκιση οποιουδήποτε, ακόμα κι αν είναι τέτοιο ανθρωποειδές ή κι ο τελευταίος φασίστας, δεν θα μπορούσε να είναι σύμφωνη με τις αξίες μας. Οι απαντήσεις σε ανάλογα γεγονότα δεν περνάνε μέσα απο τους νόμους, αλλά απο τους δρόμους του πολύμορφου αγώνα.

*Τα ονόματα των κατηγορουμένων: Κωνσταντίνος Χοχτούλας, Αρ. Μπάλλιος, Αλ. Λαλιώτης, Στ. Καραγιάννης, Χ. Κονσολίδης, Γ. Παπάς, Γ. Κάκος, Τ. Αλεξανδρίδης, Ν. Αναστασιάδης, Ε. Παμπλιανάς, Ε. Αναγνωστόπουλος, Αν. Σταμπούλης, Τ. Μουστάκας, Αθ. Τούσιος

Δίκτυο Αγωνιστών Κρατουμένων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *