Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας (17 και 18 Μαρτίου)

12661937_10156568063715584_1336132915126485983_n

Η πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία δεν αποτελεί παρά μια ακόμα εγκληματική και αιματοβαμμένη συμφωνία. Μια ακόμα απόδειξη ότι η ΕΕ δεν αποτελεί παρά μια ιμπεριαλιστική ένωση που υπάρχει μονάχα για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα διαχωριστούν και θα ταξινομηθούν. Θα εξοριστούν από τις κατοικημένες περιοχές της χώρας ή θα κλειστούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θα παραμείνουν στην Ελλάδα εγκλωβισμένοι, σε ένα απροσδιόριστο νομικό καθεστώς, ή θα απελαθούν βίαια στην Τουρκία. Ελάχιστοι θα οδηγηθούν στην κεντρική Ευρώπη σαν εργατικό δυναμικό. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 η Ντόιτσε Βέλλε μας ενημέρωνε ότι η “η προσφυγική κρίση θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία της Γερμανίας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η φθινοπωρινή έκθεση των κορυφαίων γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων”. Η Ελλάδα έχει ήδη μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η Ευρώπη Φρούριο ορθώνει ακόμα πιο ψηλά τα τείχη της. Ο “Βαλκανικός Διάδρομος” κλείνει με κοινή απόφαση της ΕΕ και όχι με μονομερείς ενέργειες όπως υποστήριζε μέχρι πρόσφατα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της συγκυβέρνησης. Η ΠΓΔΜ έχει κλείσει εδώ και καιρό τα σύνορά της. Ιταλοί καραμπινιέροι περιπολούν, ήδη, τα ελληνο-αλβανικά σύνορα. Η Βουλγαρία έχει ήδη αναπτύξει στρατό κατά μήκος της συνοριογραμμής, ενώ αποφασίστηκαν και κοινές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων της με την ΠΓΔΜ.

Με τη συμφωνία του Μαρτίου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφώνησε σε έναν ακόμα κανιβαλικό, αντι-μεταναστευτικό σχεδιασμό της ΕΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει:

– “Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που διέρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά ξεκινώντας από τις 20 Μαρτίου του 2016 θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία”.
– Όσοι φτάνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα καταγράφονται σε κλειστά κέντρα.
– Όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου στις ελληνικές αρχές, θα θεωρούνται «παράτυποι μετανάστες» και θα απελαύνονται βίαια στην Τουρκία. Μέχρι τότε θα κρατούνται σε κλειστά κέντρα κράτησης.
– Όσων οι αιτήσεις απορριφθούν θα απελαύνονται στην Τουρκία.
– Για κάθε ένα Σύριο πρόσφυγα που απελαύνεται στην Τουρκία, θα μεταφέρεται στην Ευρώπη ένας άλλος Σύριος που δεν έχει επιχειρήσει να μπει στην ΕΕ.
– Η Τουρκία αναγνωρίζεται -και από την Ελλάδα- ως ασφαλής χώρα επιστροφής, προκαλώντας κάθε στοιχειώδη λογική.
– Η συμφωνία δεν αναφέρεται καθόλου σε πρόσφυγες και μετανάστες άλλων χωρών, όπως Ιρακινούς, Αφγανούς, Παλαιστίνιους κλπ καθιστώντας το μέλλον τους πραγματικά αβέβαιο.
– Η συμφωνία επιτρέπει τη στρατιωτική επέμβαση στις κουρδικές περιοχές τόσο στην τούρκικη επικράτεια, όσο και μέσα στη Συρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν γνήσιο αστικό φιλευρωπαϊκό κόμμα, εφαρμόζει πλήρως την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εξαθλιωμένοι, εσκεμμένα εγκαταλελειμμένοι στην Ειδομένη, εφαρμόζοντας το ρητό της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Σαμαρά “να τους κάνουμε το βίο αβίωτο”. Συνολικά, πάνω από 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Κάποιοι μεταφέρονται σε κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στρατόπεδα συγκέντρωσης που δεν έκλεισαν ποτέ, παρά τα ψέμματα υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης. Πρόσφατα, ο ίδιος ο ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γ. Μουζάλας δήλωσε μέσα στη Βουλή ότι «δεν την κλείσαμε (την Αμυγδαλέζα), ποτέ δεν έπαψε να είναι εν λειτουργία», προσθέτοντας ότι απλώς είχαν καταστραφεί περίπου τα μισά κοντέινερ λόγω μιας παλαιότερης εξέγερσης. Οι υπόλοιποι μεταφέρονται σε “ανοιχτού” τύπου στρατόπεδα και αντιμετωπίζονται, πλέον, από τη συγκυβέρνηση σα σύγχρονα “μιάσματα”. Απομονωμένοι, μακριά από κατοικημένους τόπους, χωρίς πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και επαρκή σίτιση, χωρίς καν πρόσβαση σε στοιχειώδη ενημέρωση. Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, προκάλεσε ακόμα περισσότερο το λαϊκό αίσθημα,  δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση μελετάει τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε “γειτονικά νησιά που είναι άδεια μέχρι στιγμής”. Ταυτόχρονα, η συγκυβέρνηση οργανώνει και το διεθνή αστυνομικο-στρατιωτικό μηχανισμό διαχωρισμού, κράτησης και βίαιων επαναπροωθήσεων.

Η ευρωπαϊκή διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών (οι οποίες προκαλούνται από τους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη φτώχεια και τα αυταρχικά καθεστώτα) δεν αποτελεί μονάχα ένα σχέδιο οχύρωσης της ΕΕ και ανάπτυξης της οικονομίας της, αλλά και ένα χρυσοφόρο πεδίο για τις πολυάριθμες ΜΚΟ και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η εταιρεία Intrakat, συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη, πήρε τη μερίδα του λέοντος στο διαγωνισμό για την προμήθεια οικίσκων των στρατοπέδων συγκέντρωσης με το προκλητικό κόστος των 9.650 ευρώ για κάθε κοντέινερ, χωρίς το ΦΠΑ.

Η σύμπλευση ΝΑΤΟ (με ναυτική αποστολή, που εγκρίθηκε μετά από κοινό αίτημα Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας) και FRONTEX αποτελεί σίγουρα σημαντικό κομμάτι της στρατιωτικοποίησης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Ήδη, στις Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν παραχωρηθεί αυξημένες αρμοδιότητες, αφού κατασκευάζουν και λειτουργούν κέντρα κράτησης. Η αντιμεταναστευτική πολιτική αποτελεί, ταυτόχρονα, σημαντικό πρόσχημα για τη συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στη Συρία, αλλά και το βάθεμα και την επέκταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Απέναντι σε αυτήν τη συνθήκη οφείλουμε να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Να αναπτύξουμε πολύμορφη δράση αλληλεγγύης στα ταξικά μας αδέρφια, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Να δημιουργήσουμε δομές προλεταριακής αλληλεγγύης. Δομές που θα εναντιώνονται στους πλαστούς και τεχνητούς διαχωρισμούς “προσφύγων” και “μεταναστών”, στη λογική της ανάθεσης και τις χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ. Αυτοργανωμένες δομές υγείας, στέγασης και σίτισης. Και παράλληλα, αδιαχώριστα, να αγωνιστούμε ενάντια στους πολέμους και τις σφαγές του ιμπεριαλισμού. Ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ενάντια στην παρουσία της Frontex και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Να παλέψουμε για ανοιχτά σύνορα, ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση για όλους.

Συνέλευση αναρχικών-κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ

29 Μαρτίου 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *