Αυτό που παράγει ο καπιταλισμός είναι ο θάνατος – Εργοδοτικά εγκλήματα από τις αρχές του ’16 μέχρι και τέλος Μαρτίου

Μια προσπάθεια για συνολική καταγραφή εργοδοτικών εγκλημάτων στους εργασιακούς χώρους από τις αρχές του ’16 έως σήμερα:

3/1 Κατά την διάρκεια εργασιών εκφόρτωσης στο πλοίο «Peruvian reefer» στο λιμάνι του Αιγίου, 54χρονος λιμενεργάτης τραυματίστηκε στο κατάστρωμα του πλοίου, με αποτέλεσμα να υποστεί εξάρθρωση δεξιού άνω άκρου.

9/1 41χρονος ναυτεργάτης μέλος του πληρώματος στο φορτηγό πλοίο «Αναστασία» στο λιμάνι της Ίου τραυματίστηκε στο χέρι κατά την διάρκεια χειρισμών για το άνοιγμα του σκεπάστρου στο αμπάρι.

18/1 58χρονος χειριστής εκχιονιστικού μηχανήματος στον δήμο Καρπενησίου, άφησε την τελευταία του πνοή μετά από αδιαθεσία και πόνο στην πλάτη κατά την διάρκεια μεταφοράς του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το σημείο που εργαζόταν στο νοσοκομείο.

– Έχασε τελικά την ζωή του ο 35χρονος εργαζόμενος σε 5μηνο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας Γιώργος Σταμέλος που από τις 5/10 βρισκόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας έπειτα από πτώση με το κεφάλι από απορριμματοφόρο του δήμου Μεγαρέων.

– Δύο εργάτες τραυματίστηκαν στη ΛΑΡΚΟ, έπειτα από έκρηξη σε κάδο μεταλλακτών στο χώρο της χαλυβουργίας.

3/2 Ο 48χρονος Γιόκος Τρέτσι εργαζόμενος στην εταιρεία ΕΡΕΚΤΑ εργολαβική για λογαριασμό της ΑΚΤΩΡ έχασε την ζωή του όταν έπεσε από σκάλα και χτυπήθηκε από ρεύμα στο σταθμό του προαστιακού στο Ζεφείρι.

5/2 Εργαζόμενη σε απορριμματοφόρο στον δήμο Λαρισαίων τραυματίστηκε στα δύο της πόδια όταν το απορριμματοφόρο τραντάχτηκε πέφτοντας σε λακκούβα.

20/2 39χρονος εργάτης έχασε την ζωή του στο χωριό Πλάτανος στη Σάμο όταν κατά την διάρκεια εργασιών σε οικοδομή έπεσε από την στέγη.

25/2 Στην κατασκευή του δρόμου Νας-Κάλαμος σκοτώθηκαν 2 εργάτες. Πρόκειται για τον 59χρονο Ηλία Γενούζο και τον 52χρονο Ηλία Καρούτσο που δούλευαν για την κατασκευαστική «development SA».

29/2 52χρονος εργάτης σκοτώθηκε στο μεταλλείο «Μαύρες πέτρες» Χαλκιδικής έπειτα από πτώση πέτρινων όγκων.

7/3 Νεκρός 42χρονος εργάτης στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας από ηλεκτροπληξία.

8/3 Ο 25χρονος εργάτης Δημήτρης Κουτσαντώνης κατά την διάρκεια εργασιών με κομπρεσέρ σε ανακατασκευή που πραγματοποιούσε η εταιρεία «ΤΡΙΑΙΝΑ ΑΕ» κτιρίου σούπερ μάρκετ στην Αγυία Πάτρας έχασε την ζωή του όταν έπεσε στο έδαφος και καταπλακώθηκε από κομμάτια μπετόν.

9/3 Ακόμα ένας συμβασιούχος εργαζόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας τραυματίζεται σοβαρά πέφτοντας από το απορριμματοφόρο, αυτή τη φορά στο Ηράκλειο Κρήτης.

11/3 40χρονος εργάτης στην ΛΑΡΚΟ τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι όταν σιδερένιοι σωλήνες το καταπλάκωσαν.

22/3 Οικοδόμος τραυματίστηκε σοβαρά στον θώρακα και στο πόδι σε υπό ανέγερση κτίριο στο Ηράκλειο, έπειτα από πτώση.

Ο 42χρονος εργάτης στην αποκομιδή απορριμμάτων Θανάσης Καλογέρης έχασε την ζωή του στο μεροκάματο όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην περιοχή του Κολωνού.

29/3 Δύο εργάτες τραυματίστηκαν σοβαρά και βρίσκονται διασωληνωμένοι στην εντατική. Χτυπήθηκαν από ηλεκτρικό ρεύμα σε κολόνα της ΔΕΗ στην προσπάθεια να αντικατασταθεί ξύλινη κολόνα από τσιμεντένια στην πλατεία Χατζή στα Ιωάννινα. Ακόμα ένας εργάτης τραυματίστηκε πιο ελαφρά.

Παρακάτω δύο ενδεικτικές ανακοινώσεις – καταγγελίες εργαζομένων που έχουν δει αμέτρητες φορές συναδέλφους τους να τσακίζονται ή να σκοτώνονται στο μεροκάματο:

Ανακοίνωση του συνδικάτου οικοδόμων νομού Ηρακλείου για το εργατικό ατύχημα στις 22/3

«Αν στη Μεσόγειο πνίγονται καθημερινά ξεκληρισμένοι από την πατρίδα τους πρόσφυγες και μετανάστες απ’ τη φωτιά του πολέμου που έχουν ανάψει οι ιμπεριαλιστές, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, και απ΄τη φτώχεια, που τους έχουν σπρώξει οι κυβερνήσεις τους, προκειμένου να θησαυρίζει το κεφάλαιο, στη στεριά, στους χώρους δουλειάς παραμονεύει ο θάνατος.

Σκοτώνονται ή σακατεύονται εργάτες από την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας. Από την υπερεντατικοποίηση για τον πολλαπλασιασμό των κερδών της εργοδοσίας. Από τα εξαντλητικά ωράρια, αφού πρώτα φρόντισαν οι πολιτικοί τους υπάλληλοι να ισοπεδώσουν τα πάντα. Να καταργήσουν τη ΣΣΕ, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να αναγκάζεται να δουλεύει ήλιο με ήλιο για να επιβιώσει, μιας και το μεροκάματο έγινε φιλοδώρημα. Από τον παροπλισμό των όποιων ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα η εργοδοσία και μάλιστα σε περιόδους κρίσης να ξεσαλώσει. Αυτό συνέβαινε πάντα, αυτό συμβαίνει και σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για “δεύτερη φορά αριστερά”.

Το Συνδικάτο καλεί όλους τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση της σωματικής ακεραιότητας, αλλά και την ίδια μας τη ζωή στα χέρια μας. Δίνουμε μάχη για έναν επιπρόσθετο λόγο, για συμμετοχή στη 48ωρη απεργία την ημέρα κατάθεσης του νόμου-λαιμητόμου από την κυβέρνηση μαζί με το Συνδικάτο μας, με τις ταξικές δυνάμεις».

Υπόμνημα του σωματείου εργατοτεχνιτών και εργαζομένων στην ενέργεια προς διεύθυνση ΔΕΗ Α.Ε – διεύθυνση ΛΚΔΜ – ΔΛΥ – ΛΚΔΜ

«Το σωματείο μας εδώ και καιρό με παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις ανέδειξε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τα εργατικά ατυχήματα στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που όλοι τους έχουν σαν αφετηρία την μεγιστοποίηση των κερδών της επιχείρησης.

Στις 28/7/2014 κατά τη διάρκεια παρέμβασης παραδώσαμε υπόμνημα στην τότε διευθύντρια του ΛΚ-ΔΜ στο οποίο αναφερόμασταν στον ίδιο θέμα. Από τότε μέχρι σήμερα η ΔΕΗ Α.Ε δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για βελτίωση της κατάστασης και σαν αποτέλεσμα είχαμε την συνέχιση των τραγικών συνεπειών με αύξηση της λίστας των θανατηφόρων ατυχημάτων.

Στο υπόμνημα που καταθέσαμε αναφέρονταν η λίστα των ατυχημάτων μέχρι εκείνη τη στιγμή από τον Αύγουστο του 2013. Πιο συγκεκριμένα:

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013: Νεκρός εργαζόμενος σε εργολαβία καθαριότητας στον ΑΗΣ Αγ.Δημητρίου. Ο συνάδελφος πήγε για δουλειά σε δύσκολες συνθήκες αν και είχε πρόβλημα υγείας για να μην χάσει το μεροκάματο, αφού δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες κάτω και από το φόβο της απόλυσης.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014: Μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Μαυροπηγής που από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014: Νεκρός εργαζόμενος από πνιγμό στη τεχνητή λίμνη του ΛΚΔΜ.

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014 : Εργαζόμενος γλίτωσε με σπασμένα πλευρά από πτώση του χειριστηρίου στο Ορυχείο Αμυνταίου, ενώ πριν μια βδομάδα και πάλι από πτώση αυτή τη φορά του αναδιπλωτή γλίτωσε εργαζόμενος και αυτός με ραγισμένο σπόνδυλο.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2014 : Νεκρός εργαζόμενος στην αρχαιολογική ανασκαφή στο Ορυχείο Αμυνταίου. Ο εργαζόμενος αν και πέθανε από παθολογικά αίτια στο ασθενοφόρο της ΔΕΗ που μετέβη επέβαινε μόνο ο οδηγός χωρίς γιατρό και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Τετάρτη 19 Μάρτιου 2014 : Παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα στο Ορυχείο Μαυροπηγής όταν ένα ημιφορτηγό τύπου Unimog λόγω μηχανικού προβλήματος κινήθηκε προς τα πίσω για 20 μέτρα και έπεσε από ύψος 8 μέτρων. Ευτυχώς ο συνάδελφος οκταμηνιτης πήδηξε από το όχημα και σώθηκε.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 : Νεκρός εργαζόμενος στα «σκληρά» του Νοτίου Πεδίου χειριστής σκαπτικού μηχανήματος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών.

Κυριακή 8 Αυγούστου 2014: Παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα για εργαζόμενο στα οκτάμηνα. Το φορτηγό τύπου ΤΑΜΠΕΡ που οδηγούσε ανετράπη με αποτέλεσμα πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος. Μετά από χειρουργείο του αφαιρέθηκε η σπλήνα.

Δυστυχώς ο κατάλογος από τότε συμπληρώθηκε με:

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014 : θανατηφόρο ατύχημα στο ορυχείο Ψαθιού στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη με θύμα συνάδελφο μας που στην προσπάθεια του να αποκαταστήσει βλάβη σε διακόπτη σε Εκσκαφέα κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα 6KV.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014 : Νεκρός οδηγός φορτηγού δημόσιας χρήσης, ο οποίος δούλευε σε εργολάβο στο ορυχείο Νότιου Πεδίου στην προσπάθεια του να σηκώσει την καρότσα του φορτηγού προκειμένου να αδειάσει αμμοχάλικα σε ένα κενό σημείο της απόθεσης “έφυγε” το φορτηγό κι έπεσε στο κενό σημείο της απόθεσης με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο οδηγός.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015 – Νεκρός εργαζόμενος που έπεσε από σκαλωσιά και δούλευε σε συνεργείο εργολάβου στη Μεγαλόπολη.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015 –Νεκρός ιδιοκτήτης φορτηγού στο Ορυχείο Μαυροπηγής που εργαζόταν σε εργολάβο όταν πραγματοποιούσε συντήρηση στο φορτηγό του το οποίο κατρακύλησε.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 – Θανατηφόρο ατύχημα στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου όταν στην απόθεση οδηγός και ιδιοκτήτης φορτηγού στην προσπάθεια του να αδειάσει έπεσε στο κενό.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 – έχασε τη ζωή του εργαζόμενος της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης βλάβης σε ηλεκτρική εγκατάσταση υποσταθμού για την κίνηση ταινιοδρόμου στο Ορυχείο Αμυνταίου.

Στη λίστα αυτή θα πρέπει να συμπεριληφθούν και πολλοί μικροτραυματισμοί συναδέλφων που δεν γίνονται γνωστοί.

Τα ατυχήματα αυτά ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον τραγικότερο τρόπο τις επισημάνσεις του Σ.Ε.Ε.ΕΝ για τα αποτελέσματα που θα έχει η παραπέρα απελευθέρωση/ ιδιωτικοποίηση του κλάδου και ο ανταγωνισμός στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο των εργαζόμενων στον κλάδο είτε εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις είτε στη «Δημόσια» ΔΕΗ.

Ο ανταγωνισμός, η διαμάχη για μεγαλύτερα κέρδη είχαν σαν αποτέλεσμα την δραστική μείωση του προσωπικού με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, την ελλιπή συντήρηση του εξοπλισμού, την καταστρατήγηση στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας (π.χ στους εργαζόμενους στις εργολαβίες.). Αποδεικνύεται ότι μπροστά στα κέρδη των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν κόστος που πρέπει να μειωθεί και μέσα από τις μειώσεις μισθών αλλά και από τον περιορισμό των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με όποια μορφή και αν επιλεγεί θα επιδεινώσει την κατάσταση μιας και η όξυνση του ανταγωνισμού θα απαιτήσει νέο αίμα.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες ελλείψεις που δεν είναι οι μόνες:

– Ελλιπής επάνδρωση μηχανημάτων που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτονται από εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας που δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία.

– Επιβάρυνση του προσωπικού λόγω μη τήρησης της νομοθεσίας για 5θήμερο και οκτάωρο στις βάρδιες των Ορυχείων.

– Κατάργηση της ειδικότητας οδηγού στα συνεργεία.

– Επικίνδυνη διακίνηση υλικών με οχήματα. – Παλαιότητα εξοπλισμού και έλλειψη μέσων προστασίας (εξοπλισμός για ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους , εργαλεία, φόρμες άρβυλα κ.α )

Σε αυτές τις ελλείψεις και στην απαίτηση να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε πολλές περιπτώσεις στελέχη της επιχείρησης απαντούν με απειλές και τρομοκρατία γεγονός που φέρνει εντάσεις και επιβαρύνει την κατάσταση των εργαζομένων.(π.χ για τη χρήση ακατάλληλων οχημάτων από τεχνίτες στις βάρδιες των ορυχείων). Επίσης η τρομοκρατία είναι προσφιλής μέθοδος στις εργολαβίες όταν οι εργαζόμενοι απαιτούν να τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας. Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας στις εργολαβίες είναι και η πολύμηνη απλήρωτη εργασία.

Το Σωματείο μας έχει στην πρώτη γραμμή της πάλης του τα ζητήματα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Η σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας έρχεται να υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά τα αιτήματα μας.

Απαιτούμε:

– Άμεση τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας.

– 5θήμερο και 8ωρο με τη δημιουργία 5ης φυλακής στις βάρδιες των ορυχείων.

– Να σταματάνε άμεσα οι εργασίες σε περίπτωση που τα μηχανήματα δεν επανδρώνονται όπως απαιτεί ο μεταλλευτικός κώδικας.

– Να επανέλθει η ειδικότητα του οδηγού και να στελεχωθούν τα συνεργεία πρώτης γραμμής με οδηγούς. Να τηρηθούν όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή διακίνηση των υλικών.

– Να ανανεωθεί ο παλιός εξοπλισμός. Να δίνονται όλα τα μέσα προστασίας ανά ειδικότητα (ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, μηχανολογικός, φόρμες, αρβυλα, εργαλεία κ.α)

– Δημιουργία Επιθεώρησης Μεταλλείων στην Κοζάνη και ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ ώστε μέσα από συχνούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους σε ορυχεία και ΑΗΣ.

– Άμεση πρόσληψη γιατρών με πλήρες ωράριο σε όλους τους χώρους δουλειάς.

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το Σωματείο μας το επόμενο διάστημα όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των εργαζόμενων την οργάνωση τους και θα αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων με όποιες κορφές κριθούν απαραίτητες.

Πτολεμαΐδα 21/3/16 »

αναδημοσίευση από Prolet Connect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *