Ανακοίνωση απόφασης δίκης Χ.Α: 7/10/2020. 10.00 πμ. Εφετείο Αθηνών. Κάλεσμα στην Αντιφασιστική Συγκέντρωση.

Αυτοί που ευθύνονται για το ότι ο πόλεμος με το φασισμό είναι τόσο μακροχρόνιος, είναι αυτοί που κατά καιρούς του πρόσφεραν ειρήνη.

Γερμανός Αντιφασίστας, 1942

Την Τετάρτη 7 Οκτώβρη 2020, στο Εφετείο της Αθήνας θα ανακοινωθεί η απόφαση στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α. Μια ημέρα αναμφίβολα ιστορική, αφού μετά από μια πολύχρονη ακροαματική διαδικασία και έπειτα από εκατοντάδες συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων οι άφαντοι 68 χρυσαυγίτες και οι συνήγοροι τους έκαναν επίδειξη θρασυδειλίας και φιλοτομαρισμού, η αστική δικαιοσύνη του κεφαλαίου και του κράτους του θα ετυμηγορήσει, αθωώνοντας ή καταδικάζοντας το συγκεκριμένο χιτλεροκυπατζίδικο μόρφωμα.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Η δικαστική εξουσία, αυτή της οποίας επιφανή στελέχη της στελέχωσαν τις κυβερνήσεις των συνταγματαρχών, αυτή που φρόντισε να βγουν λάδι μέσα από την κολυμπήθρα της εθνικοφροσύνης οι δοσίλογοι της κατοχής και οι βασανιστές της χούντας, αυτή που για χρόνια ολόκληρα νομιμοποίησε θεσμικά τους χιτλερικούς του Μιχαλολιάκου, εγκρίνοντας τη συμμετοχή τους στις εκλογές ήδη από τη δεκαετία του ‘90, αυτή που δεκαετίες ολόκληρες έκανε τα στραβά μάτια (όταν δεν έκλεινε το μάτι…) για πλήθος επιθέσεων, μαχαιρωμάτων, εμπρησμών, πογκρόμ και λιντσαρισμάτων που διαπράχθηκαν μέσα στα χρόνια από το συγκεκριμένο παρακρατικό μηχανισμό, αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια τους πάνω στο σώμα της πολυεθνικής εργατικής Τάξης και της ανυπότακτης αντιφασιστικής νεολαίας, του ντόπιου και του μεταναστευτικού προλεταριάτου.

Αυτή η δικαστική εξουσία δεν μπορεί να δικάσει και να καταδικάσει το φασισμό, μπορεί όμως να αθωώσει ή να καταδικάσει τη Χ.Α, τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς αυτών των εγκλημάτων, τους Μιχαλολιάκους, τους Λαγούς, τους Κασιδιάρηδες και τα δεκάδες άλλα καθάρματα που επάνδρωσαν και επανδρώνουν “υψηλόβαθμα” ή “χαμηλόβαθμα” τη συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση καθώς και άλλες αντίστοιχες (E.ΛΑ.ΣΥN., Έλληνες ΓΤΠ κ.α). Η -επί της ουσίας- αθωωτική εισαγγελική πρόταση ανάβει το πράσινο φως για μια ενδεχόμενη απαλλαγή επί του κατηγορητηρίου περί εγκληματικής οργάνωσης, για ένα ξέβγαλμα της ηγεσίας και των πρώην βουλευτών και με μια καταδίκη τοπικών χρυσαυγίτικων ταγμάτων εφόδου (Νίκαιας, Περάματος), να ενδέχεται να πλασαριστεί ως το πρόσχημα “απόδοσης δικαιοσύνης” και “ικανοποίησης του περί κοινού δικαίου αισθήματος”.

Άλλωστε είναι η ίδια η αστική δικαιοσύνη αυτή που φρόντισε το Σεπτέμβρη του 2013 – φοβούμενη ένα νέο Δεκέμβρη μετά την πολιτική δολοφονία του αντιφασίστα εργάτη και μουσικού Παύλου Φύσσα από τους Ρουπακιάδες στο Κερατσίνι- να διώξει και τελικά να παραπέμψει “στα μαλακά” τους κατηγορούμενους ναζιστές με βάση τον “αντεγκληματικό” 187 και όχι τον επιβαρυντικό “αντιτρομοκρατικό” 187Α που προβλέπει ανώτερα όρια ποινών, με βάση τον οποίο εδώ και δεκαετίες έχει δικάσει, καταδικάσει και φυλακίσει σε ειδικές συνθήκες δεκάδες αναρχικούς-ες και κομμουνιστές-τριες αγωνιστές-τριες.

Αυτή λοιπόν η αστική δικαιοσύνη, μέσα από την απόφαση της δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη μονάχα με την ποινική δικονομία της και τις νομικές ερμηνείες της, αλλά και με τους κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς και τις λαϊκές εκρήξεις οργής που ενδέχεται να πυροδοτήσει μια αθωωτική απόφαση της. Μέσα στη σημερινή συγκυρία, εν μέσω της εξελισσόμενης πανδημίας και της αντιλαϊκής-αντεργατικής διαχείρισής της, με την οξυμένη καπιταλιστική κρίση να βαθαίνει και την ακροδεξιά-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ -πιστή στις αξίες” των ταγματασφαλιτών, των Γκοτζαμάνηδων και του Καλαμπόκα- να εντείνει (με την αντιπολιτευτική συναίνεση σύσσωμου του αστικού πολιτικού προσωπικού) την λεηλασία του τόπου και το σάρωμα των εργατικών-συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει όρθια μετά από τη μνημονιακή δεκαετία, με την κατασταλτική εκστρατεία του (παρασημοφορημένου από το FBI) υπουργού-σερίφη παντός καιρού (εκείνου που δεν πρόλαβε να διαβάσει το μνημόνιο που ψήφισε…) να βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια “στα Εξάρχεια, τις καταλήψεις, την ανομία”, με τις αντιμεταναστευτικές-αντιπροσφυγικές πολιτικές από το κράτος-παρία της Ευρώπης-Φρούριο και την ΕΕ να πυροδοτούν το ρατσισμό και τον κοινωνικό εκφασισμό, με τα πολεμικά σύννεφα να πυκνώνουν πάνω από τα κεφάλια μας -στα πλαίσια των ελληνοτουρκικών ανταγωνισμών για τη διασφάλιση της κερδοφορίας ντόπιων και πολυεθνικών καπιταλιστικών ομίλων- και τη χώρα να μετατρέπεται και επίσημα επ’ αόριστο σε ΗΠΑτζίδικη στρατιωτική βάση και ΝΑΤΟϊκό πολεμικό ορμητήριο…

Μέσα σε αυτή τη δοσμένη συγκυρία, από την απόφαση που θ’ ανακοινωθεί στο Εφετείο στις 7/10 θα κριθεί αν η Γ’ Ελληνική “Δημοκρατία” θα δώσει συγχωροχάρτι σε μια χούφτα χιτλερικών μαντρόσκυλων των τραπεζιτών, των εφοπ-ληστών και των καναλαρχών και αν -μέσω του κοινοβουλίου της- θα προικίσει εφάπαξ, με μερικά εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες που τής προσέφερε, τον κατά φαντασία φύρερ (γνωστό από τα μεταπολιτευτικά χρόνια και ως “μυστικός πράκτωρ Αστυάναξ”) παρακρατικό Ν.Μιχαλολιάκο.

Γι’ αυτό δεν έχουμε αυταπάτες. Γιατί δεν ξεχνάμε πως ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς και ο πιο δόλιος καπιταλισμός. Πώς, λοιπόν, τώρα να πει κάποιος αντίπαλος του φασισμού την αλήθεια για το φασισμό όταν δε θέλει να πει τίποτα για τον καπιταλισμό, που τον προκαλεί; Πώς να ‘χει η αλήθεια αυτή πρακτική σημασία; Αυτοί που είναι αντίπαλοι του φασισμού χωρίς να είναι αντίπαλοι του καπιταλισμού, αυτοί που παραπονιούνται για τη βαρβαρότητα που αιτία τάχα έχει τη βαρβαρότητα την ίδια, μοιάζουν μ’ ανθρώπους που θέλουν το μερτικό τους απ’ το αρνί χωρίς όμως να σφαχτεί, θέλουν να φάνε το κρέας, να μη δουν όμως τα αίματα… (Μπέρτολτ Μπρεχτ).

Γι’ αυτό, το πρωινό της Τετάρτης 7 Οκτώβρη πρέπει να είμαστε στο Εφετείο χιλιάδες αντιφασιστών και αντιφασιστριών, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης (μάσκες, γάντια κλπ), για να φτάσει μαχητικά και ξεκάθαρα η συλλογική απόφαση μας και η φωνή μας μέχρι τα εισαγγελικά γραφεία και τη δικαστική αίθουσα:

ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ!

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ, ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ!

Θα είμαστε εκεί. Για τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν, αλλά και για τον Εντισόν Γιαχάι και τον Αλίμ Αμπντουλ Μάναν, τον Πετρίτ Ζίφλε και τόσους άλλους νεκρούς της Τάξης μας. Για όλους τους ντόπιους, μετανάστες, πρόσφυγες προλετάριους και προλετάριες, για όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τις καταλήψεις και τους πολιτικούς χώρους που βρέθηκαν και βρίσκονται -εδώ και μια τριακονταετία, πάντα με την αρωγή της ΕΛ.ΑΣ και την κάλυψη των καθεστωτικών ΜΜΕ- στο στόχαστρο της θρασύδειλης βίας των χρυσαυγιτών και των υπόλοιπων φασιστικών συμμοριών.

Θα είμαστε εκεί γιατί δεν ξεχνάμε αυτό που μας έχει διδάξει η ιστορία: ο φασισμός δεν καταργείται διά νόμου αλλά τσακίζεται στους δρόμους και τις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς και σπουδών, μέσα και έξω από τα δικαστήρια και τις φυλακές, από τον κόσμο της Αντίστασης και του Αγώνα.

Θα είμαστε εκεί γιατί συνεχίζουμε “να μην τους περιμένουμε αλλά να τους ψάχνουμε”, γιατί “δεν τους γυρίσαμε την πλάτη” ούτε θελήσαμε ποτέ “να τους μορφώσουμε”. Μαζί με τις χιλιάδες των αναρχικών και κομμουνιστών-τριών που -όλα αυτά τα χρόνια- δεν πρόσφεραν ειρήνη και δεν άφησαν σπιθαμή γης για να σταθούν τα βδελυρότερα γεννήματα του καπιταλισμού, που τους κυνήγησαν και τους τσάκισαν στο κέντρο και τις συνοικίες της αθηναϊκής μητρόπολης, που δεν επέτρεψαν να μείνει καμιά χρυσαυγίτικη γιάφκα αλώβητη ανά την επικράτεια, που ύψωσαν και υψώνουν μαχητικά αναχώματα αλληλεγγύης ενάντια στα ρατσιστικά πογκρόμ και τη μισανθρωπία, που στάθηκαν ώμο τον ώμο απέναντι στους εθνικιστές και τους ακροδεξιούς, τους φασίστες και τους ένστολους ομοϊδεάτες τους και γι’ αυτό βρέθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής και των μιντιακών φερέφωνων της. Θα είμαστε εκεί με τις χιλιάδες συντρόφων και συντροφισσών που αν και γνωρίζουν ότι “σ’ αυτόν τον πόλεμο θα νικήσει εκείνος που είναι δυνατός στο μυαλό και την καρδιά”, με την εκτέλεση των χρυσαυγιτών το βράδυ της 1ης Νοέμβρη 2013 στο Ν.Ηράκλειο, ένιωσαν ν’ αποδίδεται ένα μερτικό προλεταριακής δικαιοσύνης.

Στις 7 Οκτώβρη θα είμαστε εκεί μην ξεχνώντας τα λόγια του Ισπανού αναρχικού επαναστάτη Μπουεναβεντούρα Ντουρούττι: Δεν μπορούμε να συντρίψουμε το φασισμό σε συνεργασία με τη δημοκρατική κυβέρνηση, αλλά μόνο σε πείσμα της δημοκρατικής κυβέρνησης. Ξέρουμε ότι καμία κυβέρνηση δεν επιθυμεί πραγματικά το ξερίζωμα του φασισμού, γιατί οι αστοί είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν σε αυτόν όταν βλέπουν ότι κινδυνεύουν να τους φύγει η εξουσία από τα χέρια.

Για αυτούς και για όλους τους λόγους του κόσμου, θα είμαστε εκεί…

Όλοι και Όλες στην Αντιφασιστική Συγκέντρωση:

Τετάρτη 7 Οκτώβρη 2020 στις 10.00 πμ στο Εφετείο Αθηνών.

Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)

Αθήνα, Σεπτέμβρης 2020.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *