Kίνηση της Βιολέττας [ΚτΒ]: Γενική Απεργία. Τετάρτη 6η Απρίλη 2022

Πόλεμος, Πανδημία, Φτωχοποίηση, Καταστολή.

Το μόνο που έχει να «υποσχεθεί» ο καπιταλισμός είναι ανέχεια, εξαθλίωση και θάνατο

· Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία κορυφώνεται και η ανθρωπότητα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ μπροστά στην απειλή μιας πυρηνικής σύγκρουσης.

· Δεκάδες συνάνθρωποι μας καθημερινά χάνουν τη ζωή τους και κάποιες πολλές εκατοντάδες δίνουν μάχη διασωληνωμένοι εντός ή εκτός ΜΕΘ την ώρα που το κράτος «σφυρίζει» τη λήξη της πανδημίας.

· Οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα και αγαθά πρώτης ανάγκης υπερπολλαπλασιάζονται κάνοντας αβίωτη τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

· Παράλληλα το κράτος θωρακίζει ολοένα και περισσότερο το νομικό του οπλοστάσιο με μια σειρά αντεργατικών, αντισυνδικαλιστικών και κατασταλτικών μέτρων, ώστε να καταστήσει τους εργαζομένους έρμαιο στη δίψα για κερδοφορία των αφεντικών και να τσακίσει τις όποιες μορφές αντίστασης στη βαρβαρότητα που επιβάλει.

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ένα ακόμα επεισόδιο ενός πολέμου, αποτέλεσμα των παγκοσμίων ενδοκυρίαρχων ανταγωνισμών, που μαίνεται στα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας εδώ και μια οκταετία. Ένας ιμπεριαλιστικός Πόλεμος που αποτέλεσε το ιστορικό σημείο ρήξης, μέσα στο εξελισσόμενο ξαναμοίρασμα του κεφαλαιοκρατικού κόσμου σε σφαίρες επιρροής και την κορύφωση της στρατηγικής περικύκλωσης της Ρωσίας, που αποτελεί (διακηρυγμένο πλέον) στόχο των ΗΠΑ, μέσω της επέκτασης του ΝΑΤΟ, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 κι έπειτα, σε αντίθεση με τις μεταψυχροπολεμικές δεσμεύσεις του, στην ανατολική Ευρώπη του πάλαι ποτέ “Συμφώνου της Βαρσοβίας”.

Ενός ιμπεριαλιστικός Πόλεμος μέσα στον οποίο η ελληνική αστική τάξη και το Κράτος της δεν στέκουν ουδέτερα, αλλά αντίθετα παίρνουν θέση, πολλές φορές όντας βασιλικότεροι του βασιλέως, πιστοί στις προσταγές του μεγάλου αφεντικού (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ) αλλά και στις επιταγές των συμφερόντων της ντόπιας ολιγαρχικής ΛΜΑΤ (Λούμπεν ΜεγαλόΑστικής Τάξης). Η χώρα έχει μετατρέπει ήδη από άκρη σε άκρη σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ευρωατλαντικού Ιμπεριαλισμού, με τις βάσεις του θανάτου να αποτελούν τα απαραίτητα μετόπισθεν της ΝΑΤΟϊκής πολεμικής μηχανής. Με την νεοφιλελεύθερη-ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη να πρωτοστατεί στην πρωτοφανή αντι-ρωσική προπαγάνδα και στις νεομακαρθικές εκκαθαρίσεις απέναντι σε καθετί Ρωσικό, στέλνοντας πολεμικό εξοπλισμό (χωρίς αυτό ν’ αποτελεί “συμβατική” ΝΑΤΟϊκή υποχρέωση), ώστε να ενισχύσει την κυβέρνηση – ανδρείκελο των ομοϊεδατών της στο Κίεβο και τους ναζιστές συμμάχους της, φτάνοντας να προσκαλεί για ομιλία στη βουλή τον πρώην γελωτοποιό και νυν πρωθυπουργό – μαριονέτα των ΗΠΑ Ζελένσκι, βυθίζοντας έτσι τη χώρα ολοένα και περισσότερο στο μάτι του πολεμικού κυκλώνα.

Δυο χρόνια μετά από την εμφάνιση του ιού Covid-19 και το ξέσπασμα της πανδημίας, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και με το δημόσιο σύστημα υγείας λεηλατημένο και διαλυμένο, το κράτος στο όνομα της καπιταλιστικής «κανονικότητας» και της επανεκκίνησης της οικονομικής ζωής κηρύττει το τέλος της. Παρόλο που ο αριθμός των νεκρών συνανθρώπων μας παραμένει καθημερινά μεγάλος, παρότι οι ΜΕΘ παραμένουν γεμάτες, οι ανάγκες της «ελεύθερης αγοράς» επιτάσσουν την επαναφορά στην «κανονική ζωή». Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να στοιβάζονται με ελλιπέστατα, έως και καθόλου, μέτρα προστασίας σε χώρους δουλείας και ΜΜΜ. Ταυτόχρονα, όχι μόνο αγνοείται οποιαδήποτε ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας αλλά συντελείται μια πλήρης απαξίωση του ΕΣΥ (αφήνοντας ακάλυπτα τα κενά που υπήρχαν από πριν σε υγειονομικό προσωπικό, κλείνοντας νοσοκομεία και πρωτοβάθμιες δομές κτλ), με σαφέστατο σχεδιασμό την συρρίκνωση του και την πλήρη παράδοση του στους κλινικάρχες και τα υπόλοιπα κοράκια της ιδιωτικής Υγείας. Η πανδημία λειτούργησε καταλυτικά στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για μια νεοφιλελεύθερη επέλαση στις ζωές μας και δεν καθυστέρησε να κάνει την «κρίση ευκαιρία» για την περαιτέρω ενίσχυση της μεγαλοαστικής Τάξης με κάθε ευφάνταστο τρόπο. Τώρα, μετά από δυο χρόνια στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους του ρημαγμένου -από τη υπάρχουσα συνθήκη αλλά και τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης- ΕΣΥ αφού φρόντισε να καταστρέψει και να απαξιώσει ότι είχε απομείνει όρθιο από την μνημονιακή δεκαετία.

Στη δυστοπική πραγματικότητα που δημιουργεί η Πανδημία του COVID 19 και ο ιμπεριαλιστικός Πόλεμος έρχεται να προστεθεί και η βίαιη φτωχοποίηση, μια ακόμα, της κοινωνικής βάσης μέσω των υπέρογκων ανατιμήσεων των τιμών σε προϊόντα και αγαθά πρώτης ανάγκης. Η αδηφαγία του εγχώριου και πολυεθνικού μεγάλου Kεφαλαίου, οι διάφοροι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί αλλά και η «απελευθέρωση» της ενέργειας με τη στροφή στις «ανανεώσιμες» πηγές δημιουργούν μια νέα ενεργειακή κρίση. Αποτέλεσμα αυτής της νέας ενεργειακής κρίσης είναι να δυσχεραίνουν ολοένα και περισσότερο, μέσω της αύξησης των τιμών, οι όροι επιβίωσης για μεγάλα κομμάτια της κοινωνικής βάσης που βρίσκονταν ήδη στα όρια τους από την ανέχεια που είχε προκαλέσει η καπιταλιστική Κρίση της προηγουμένης δεκαετίας. Την ώρα που τα απολύτως απαραίτητα γίνονται είδη πολυτελείας οι μισθοί και οι συντάξεις, όντας χαμηλότεροι από ποτέ, παραμένουν στάσιμοι. Στην ουσία τους, οι ανατιμήσεις και η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι τίποτε άλλο από την ολοένα μεγαλύτερη υποτίμηση της εργασιακής δύναμης μας, με σκοπό την αύξηση του κέρδους των αφεντικών και την αναπαραγωγή της καπιταλιστικής μηχανής.

Η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκλεγμένη με μια αντιλαϊκή ατζέντα δεν έχασε την ευκαιρία της ιδιάζουσας κοινωνικής κατάστασης, εν μέσω πανδημίας, για να επισπεύσει και να περάσει μια σειρά αντιλαϊκών νόμων και μέτρων. Μεταξύ αυτών, πέρσι τέτοια εποχή, ψηφίστηκε ο νόμος Χατζηδάκη, ένα νόμος λαιμητόμος για τα εναπομείναντα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα (είχε φροντίσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να στρώσει το δρόμο μ’ έναν αντίστοιχα αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νόμο), που μεταξύ άλλων ανοίγει την πόρτα για την κατάργηση του 8ωρου, την παγιοποίηση των ατομικών συμβάσεων, την αποδυνάμωση – αποσυσπείρωση των σωματείων και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Ένα χρόνο μετά, σχεδιάζεται η επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων και του επιδόματος επικινδυνότητας για μια σειρά ειδικοτήτων, κυρίως του Δημοσίου τομέα. Το σχέδιο της κατάργησης των χρόνια εργατικών κεκτημένων και της μετατροπής των ορών εργασίας σε όλο και πιο δυσμενείς για τους εργαζομένους, συνεχίζεται ακάθεκτο. Αντίστοιχα, μετά από το νόμο για την περιστολή των διαδηλώσεων, που πέρασε πρόπερσι το καλοκαίρι, η πιο ακροδεξιά-νεοφιλελεύθερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση ΝΔ περνάει «νύχτα» μια ακόμα τροποποίηση του ποινικού κώδικα που προβλέπει τη φυλάκιση για πλημμεληματικά αδικήματα, όταν αυτά “διαπράττονται από κοινού από πλήθος”, με σαφή σκοπό την ακόμα βαρύτερη ποινικοποίηση των ταξικών και κοινωνικών αγώνων. Η επίθεση στον κόσμο της εργασίας ξεκινάει από την επισφάλεια, περνάει μέσα από την ανεργία (πάνω από 30% μεταξύ των νέων) και τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ οξύνεται με την καταστολή κάθε εστίας ταξικής αντίστασης και ανυπακοής.

Η Πανδημία και ο Πόλεμος επιταχύνουν και βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική συστημική κρίση επιφέροντας δυσβάσταχτους ορούς για τη ζωή μας, επιφυλάσσοντας μας ένα ζοφερό μέλλον. Η Τάξη μας και οι οργανωμένες δυνάμεις της, καλούμαστε να αναλογιστούμε τον ιστορικό μας ρόλο και να βρεθούμε σε θέση μάχης, όχι μόνο για την υπεράσπιση των κεκτημένων (που χάνονται το ένα μετά το άλλο) και την ανάσχεση της επίθεσης εις βάρος μας, αλλά για την συνολική αντεπίθεση των λαών απέναντι στους δυνάστες τους.

Να παλέψουμε για την ανασυγκρότηση της Τάξης μας. Να οργανωθούμε στην κατεύθυνση της προλεταριακής αντεπίθεσης. Ν’ αντισταθούμε στη γενικευμένη βαρβαρότητα. Να πολεμήσουμε για την κοινωνική απελευθέρωση ενάντια στην κρατική – καπιταλιστική – ιμπεριαλιστική Εξουσία.

Τετάρτη 6 Απρίλη απεργούμε ενάντια στη συνθήκες που υποτιμούν και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Η Γενική Απεργία της 6η Απρίλη να είναι μια ακόμα μέρα Αντίστασης & Αγώνα ενάντια στο ζοφερό παρόν και το δυστοπικό μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Διεθνιστικός Αντιπολεμικός Αντιιμπεριαλιστικός Αγώνας. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο – Έξω από το ΝΑΤΟ – Έξω οι Βάσεις του θανάτου.

Ενάντια στην εγκληματική κρατική διαχείριση της πανδημίας & Απέναντι στον ανορθολογισμό της άρνησης της. Άμεση ενίσχυση των δομών υγείας – Καμία ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Άμεση Δράση με μαζικές απαλλοτριώσεις προϊόντων & αρνήσεις πληρωμών Άμεση πραγματική αύξηση μισθών & Ουσιαστική στήριξη όσων βάλλονται από την αλματώδη ακρίβεια στην Ενέργεια και τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Κατάργηση του αντεργατικού – αντιλαϊκού νόμου λαιμητόμου Χατζηδάκη. Επαναφορά των βαρέων & ανθυγιεινών ενσήμων και του επιδόματος επικινδυνότητας. Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα. Ανυποχώρητος αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Υγεία Ελευθέρια για Όλους & Όλες.

Γενική Απεργία Τετάρτη 6 Απρίλη 2022

Όλες και Όλοι στους Δρόμους & τις Απεργιακές Διαδηλώσεις

Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)

Αθήνα, Απρίλης 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.