Εργασιακό δελτίο τηλεφωνητ(ρι)ών – Ιούνιος 2014

sticker-3

Παρέμβαση με μοίρασμα κειμένου και μικροφωνική πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιουνίου έξω από το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας On Line Sales στον Κεραμεικό, με αφορμή κυρίως την πρόσφατη απόλυση δύο συναδελφισσών επειδή θέλησαν τα αυτονόητα (αντίγραφο των συμβάσεων και πληρωμή των υπερωριών). Έξω από το χώρο της εταιρείας μαζεύτηκαν περίπου 40 συνάδελφοι και αλληλέγγυοι οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις άδικες απολύσεις αλλά και για τις άθλιες συνθήκες εργασίας μοιράζοντας εκατοντάδες κείμενα στους εργαζόμενους της εταιρίας και τους περαστικούς, ενώ η εργοδοσία είχε φωνάξει τους μπάτσους για προστασία, οι οποίοι παρέμειναν εκεί μέχρι το τέλος της συγκέντρωσης. Λίγες μέρες αργότερα, στις 16 Ιουνίου, είχε οριστεί η συζήτηση της εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ο δικηγόρος της εργοδοσίας δεν προσήλθε, με αποτέλεσμα αυτή να αναβληθεί για τις 14 Ιουλίου στις 09:00.

Μοίρασμα κειμένου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Ιουνίου έξω από τα γραφεία της εταιρείας 360 CONNECT στο Φάληρο, με σκοπό την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τις εξελίξεις για την εκδίκαση υπόθεσης η οποία είχε οριστεί για τις 10 Ιουνίου. Η υπόθεση αφορούσε τον αγώνα που έδωσαν εργαζόμενοι ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας της εν λόγω νεοσύστατης εταιρείας στην οποία μεταφέρθηκαν όλοι οι απολυμένοι συνάδελφοι των τηλεφωνικών κέντρων της HOL το Δεκέμβρη του 2013. Οι συνάδελφοι υπέστησαν περαιτέρω απολύσεις, μειώσεις μισθών κι εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Ενάντια στην υποταγή στις παραπάνω προσταγές του “νέου” εργοδότη, μία μικρή ομάδα εργαζομένων προσέφυγε στη δικαιοσύνη με την απαίτηση να επανέλθουν οι αμοιβές τους στα προηγούμενα επίπεδα και να επαναπροσληφθεί απολυμένος συνάδελφος ο οποίος δεν είχε δεχτεί τη νέα σύμβαση. Το δικαστήριο αναβλήθηκε για 10 Noέμβρη.

Στην εταιρεία Ώθηση, η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε πολλές αλλαγές το τελευταίο διάστημα, ίσως σαν κίνηση απελπισίας για να βελτιώσει την “πολυπόθητη” παραγωγή. Πολλοί εργαζόμενοι μετακινήθηκαν από τα πόστα τους κι άλλαξαν project χωρίς να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως, ενώ παρατηρήθηκε ότι μάζεψαν όλους τους νέους και τους παλιούς με τη μικρότερη παραγωγικότητα σε έναν όροφο ενώ τους παλιούς με συμβάσεις αορίστου χρόνου και καλύτερη παραγωγικότητα τούς έβαλαν σε άλλον όροφο. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν απολύσεις συναδέλφων – της μίας με πρόφαση την παραγωγικότητα αλλά είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με τη συνδικαλιστική της δράση, και του άλλου συναδέλφου 3 ημέρες πριν κλείσει χρόνο στη δουλειά, υποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι τον έδιωξαν για να μην αποκτήσει δικαιώματα, τακτική η οποία έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Την Τετάρτη 4 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη γειτονική μας Ιταλία απεργία των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα, η οποία προκηρύχτηκε από τα ιταλικά συνδικάτα SLCCgil, FistelCisl και UilcomUil. H διαδήλωση που έγινε ήταν μεγαλειώδης. Η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε στο σύνολο το 80%, ενώ σε κάποια τηλεφωνικά κέντρα έφτασε μέχρι και το 98%. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στα call centers της Ιταλίας είναι εξίσου άθλια με την αντίστοιχη ελληνική πραγματικότητα: ατομικές μηνιαίες ή εξάμηνες συμβάσεις καθώς οι συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι “πολυτέλεια”, συνεχείς απολύσεις, παραγωγικοί στόχοι, εργοδοτική αυθαιρεσία. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται καθόλου αν δεν προσεγγίσουν τον επιθυμητό στόχο, με άλλα λόγια δουλεύουν “τσάμπα”. Επίσης, μία άλλη πτυχή και κύριο αίτημα της απεργίας είναι το μπλοκάρισμα των μετεγκαταστάσεων, το οποίο αφορά στο γεγονός ότι πολλές εταιρείες αναθέτουν την εξυπηρέτηση πελατών σε χώρες του εξωτερικού όπως η Αλβανία, η Ρουμανία, η Τυνησία και το Μαρόκο, στις οποίες υπάρχει καλή γνώση της ιταλικής γλώσσας και τα μεροκάματα είναι πιο φθηνά. Το πρόβλημα είναι ότι το θέμα αυτό δημιουργεί έχθρα ανάμεσα στους φτωχούς εργαζόμενους και μπορεί εύκολα να οδηγήσει στο ρατσισμό.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 04/06 η τριμερής συνάντηση στην ΣΕΠΕ Αγησιλάου για την υπόθεση εργαζόμενης που διεκδικούσε τα δεδουλευμένα της από την εταιρεία ΙCOP. Στην συνάντηση συμμετείχαν και βοήθησαν σημαντικά  αλληλέγγυοι από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων, το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων  Οδηγών Δικύκλου καθώς και μέλη της συνέλευσής μας. Η εργοδοσία εκπροσωπήθηκε με δικηγόρο, η οποία και κατέβαλε το μεγαλύτερο μέρος του διεκδικούμενου ποσού. Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη ως μια ακόμη νίκη των συλλογικοτήτων και των σωματείων βάσης και των αγώνων που αυτά διοργανώνουν. Όσο για την εργοδοσία της ΙCOP που στην παρέμβασή μας στην εταιρεία  ευθαρσώς μας δήλωσε ότι πληρώνει όποτε γουστάρει και αν κάποιος εργαζόμενος έχει πρόβλημα ας τους κάνει μήνυση γιατί έτσι ορίζει ο νόμος (!!!), τους δηλώνουμε ότι δεν δεχόμαστε απειλές και υποδείξεις και δεν δουλεύουμε τζάμπα για κανένα μικρομέγαλο αφεντικό. Ξέρουμε καλά το περιβάλλον που κράτος και αφεντικά έχουν χτίσει για εμάς, και δε θα σταματήσουμε να οργανώνουμε την δράση και τους αγώνες μας συλλογικά.

Ypografi.final_

Είμαστε μία συνέλευση εργαζομένων και ανέργων τηλεφωνητ(ρι)ών. Η συνέλευσή μας λειτουργεί οριζόντια, αυτοοργανωμένα και αντιιεραρχικά. Συζητάμε και αποφασίζουμε το λόγο και τις δράσεις μας συνθέτοντας τις απόψεις μας, μακριά από κομματικές γραμμές και λογικές ανάθεσης. Η συνέλευσή μας διέπεται από τις διαδικασίες βάσης στοχεύοντας στην οργάνωση των αντιστάσεών μας στα τηλεφωνικά (και όχι μόνο) κάτεργα. Βρισκόμαστε κάθε 1η και 3η Τετάρτη του μήνα στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής (Εξάρχεια, Λόντου 6 και Μεσολογγίου, β’ όροφος) στις 20:00.

πηγή:http://proledialers.espivblogs.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *