Στις 29 Σεπτεμβρίου 2014 η ελληνική αποστολή μαζί με το διεθνές καραβάνι αλληλεγγύης είχε την τιμή και τη χαρά να συναντηθεί και να περάσει μια βραδιά με ομάδα ανταρτών από την ευρύτερη περιοχή του Λουγκάνσκ. Ανάμεσά τους και ο Πάβελ Κορτσάγκιν. Το όνοματεπώνυμό του – δεν είναι ψευδώνυμο – είναι ίδιο με του ήρωα απ’ τη νουβέλα του Οστρόφσκι “Πώς δενότανε τ’ ατσάλι”. Και οι ομοιότητες δε σταματάνε στο όνομα…
Ο Πάβελ είναι 30 ετών και μεγάλωσε στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ. Έχει σπουδάσει χημικός μηχανικός, είναι παντρεμένος κι έχει ένα παιδάκι. Πριν ξεσπάσει το αντάρτικο, συμμετείχε ενεργά στο ΚΚ Ουκρανίας. Ο ίδιος πρωταγωνίστησε απ’ την πρώτη στιγμή στον λαϊκό αντιφασιστικό ξεσηκωμό και στην υπεράσπιση περιοχών, χτυπημένων τόσο σκληρά απ’ τον Ουκρανικό στρατό, τους μισθοφόρους και τα φασιστικά τάγματα που η ηρωική αντίσταση ονομάστηκε “νέο στάλινγκραντ”. Είναι σήμερα μέλος του κοινοβουλίου της λαϊκής δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και πολιτιτοφύλακας. Εκτός απ’ τα πολιτικά και στρατιωτικά καθήκοντα, ασχολείται με το γραφείο τύπου δίνοντας τη δυσκολη μάχη της ενημέρωσης. Μας διηγήθηκε ιστορίες απ’ τους τελευταίους μήνες που όλα γύρω του αλλάξαν, μας μίλησε για τον αντιφασιστικό και αντι-ολιγαρχικό χαρακτήρα του αγώνα και τόνισε την ανάγκη του διεθνισμού.
Από την πλευρά μας, τον ενημερώσαμε για τις δράσεις της Αντιφασιστικής Καμπάνιας στην Ελλάδα, τους αγώνες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης, του μεταφέραμε μήνυμα αλληλεγγύης και του ζητήσαμε να στείλει ένα σύντομο χαιρετισμό. Ο,τι ακολουθεί αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, ένα πολύ σημαντικό ντοκουμέντο του αντιφασιστικού αγώνα.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FVNHfhHik6I[/youtube]
Απέναντι στις θηριωδίες των νεοφιλελεύθερων και ναζιστών και τη μαυρίλα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού υπάρχει ο πόθος των καθημερινών ανθρώπων για ελευθερία και τίμια ζωή. Στα λόγια και το ασίγαστο πάθος του Πάβελ Κορτσάγκιν οι λέξεις απ’ το παλιό έργο του Οστρόφσκι ζωντανεύουν στη νέα ιστορική πραγματικότητα των λαών που παλεύουν ξανά με τ’ όπλο στο χέρι ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννάει.
«Tο πιο ακριβό στον άνθρωπο είναι η ζωή. Aυτή του δίνεται μια φορά και πρέπει να τη ζήσει κανείς έτσι που να μη τον βασανίζει ο πόνος για τα χρόνια που τα ζησε άσκοπα, για να μην τον καίει η ντροπή για το πρόστυχο και το τιποτένιο παρελθόν και να μπορέσει πεθαίνοντας να πει: Όλη μου τη ζωή, όλες μου τις δυνάμεις τις έδωσα στο πιο ωραίο ιδανικό του κόσμου -στον αγώνα για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας»
Ο χαιρετισμός αυτός αποτελεί τμήμα του υλικού που συγκέντρωσε η ελληνική αποστολή στο διεθνές καραβάνι και θα προβληθεί στα πλαίσια της εκδήλωσης της “Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία” στην Αθήνα την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στις 19.30 στο Πολυτεχνείο στο αμφιθέατρο ΜΑΧ.
πηγή: Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία