Προλεταριακή Πρωτοβουλία

εμπρός Προλετάριοι, εμπρός Αγωνιστές, εμπρός Σύντροφοι… … … … … … … …. …. … …για τον Κομμουνισμό & την Αναρχία!

Προλεταριακή Πρωτοβουλία

16 Ιανουαρίου 1991: Η «Καταιγίδα της Ερήμου» διαψεύδει το «τέλος της Ιστορίας»

bagdati

του Γιώργου Αλεξάτου

Ένας χρόνος και δυο μήνες είχαν συμπληρωθεί από τη νύχτα που έπεφτε το «Τείχος του Βερολίνου». Η πτώση του χαιρετίστηκε παγκοσμίως ως συμβολική λήξη του Ψυχρού Πολέμου, που ήδη είχε συντελεστεί με την πολιτική προσέγγισης των ΗΠΑ που ακολουθούσε ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Σχεδόν από παντού έφταναν μηνύματα ενθουσιασμού: η ανθρωπότητα έμπαινε σε μια περίοδο αδιατάρακτης ειρήνης, εγγυητές της οποίας ήταν οι δυτικές δυνάμεις και κυρίως οι ΗΠΑ, που έβγαιναν νικητές από την αναμέτρηση με τον κομμουνισμό.

Ενθουσιασμένοι ήταν και πολλοί -οι περισσότεροι, ίσως- αριστεροί. Το τέλος της Ιστορίας, για το οποίο τόσος θόρυβος γινόταν, θα σηματοδοτούσε το πέρασμα σε μια νέα πραγματικότητα, που δεν θα θύμιζε τίποτα από το παρελθόν των συγκρούσεων, των πολέμων και των τραγικών αποτελεσμάτων τους.

Μόνο που στις 16 Ιανουαρίου όλα αυτά αποδείχτηκαν ανόητες προσδοκίες. Η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ, το οποίο είχε καταλάβει το εμιράτο του Κουβέιτ τον προηγούμενο Αύγουστο, έβαλε πολύ γρήγορα τέλος στον βιαστικό ενθουσιασμό.

Σύμμαχος των ΗΠΑ, που τον ενίσχυαν πλουσιοπάροχα στον πόλεμο κατά του Ιράν κατά τη δεκαετία του 1980, ο δικτάτορας του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν θεώρησε πως θα μπορούσε να αυτονομηθεί, ενσωματώνοντας το πετρελαιοπαραγωγικό Κουβέιτ, ο εμίρης του οποίου ήταν επίσης αφοσιωμένος σύμμαχος της Δύσης. Η απάντηση ήρθε με την «Καταιγίδα της Ερήμου», μια πολεμική επιχείρηση τεραστίων διαστάσεων, της οποίας ηγούνταν οι ΗΠΑ, με τη συμβολή πολλών άλλων δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Εκτός από τη χρησιμοποίηση της αμερικανικής βάσης της Σούδας, διατέθηκε και μια φρεγάτα που έσπευσε στον Περσικό, για να συμβάλλει κι αυτή στην επανενθρόνιση του εμίρη Τζαμπίρ αλ Αμπντάλα αλ Τζαμπίρ αλ Σαμπάχ.

Στην «Καταιγίδα της Ερήμου» συμμετείχαν περίπου 1.000.000 στρατιώτες, 1.820 αεροσκάφη, 3.318 τανκς, 8 αεροπλανοφόρα και μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων, κύριο έργο των οποίων ήταν ο βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών, με τραγικό απολογισμό:

Ενώ υπήρξαν 358 νεκροί και 776 τραυματίες επιτιθέμενοι, οι Ιρακινοί είχαν 25.000 νεκρούς στα πεδία των μαχών και 100.000 νεκρούς μεταξύ των αμάχων. Άμαχοι ήταν και οι περισσότεροι από τους 75.000 τραυματίες. Επιπλέον, 400.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από το Κουβέιτ ως συνεργάτες των Ιρακινών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Παλαιστίνιοι.
Το τέλος της Ιστορίας φάνηκε πως δεν είχε έρθει. Ήταν παρών ο ιμπεριαλισμός και ο πόλεμος, με όλες τις τραγικές τους συνέπειες. Και οι ενθουσιασμοί έδωσαν τη θέση τους είτε σε περισυλλογή είτε σε αποδοχή της σκληρής αυτής πραγματικότητας. Αφού τα πράγματα, ούτως ή άλλως, παραμένουν ίδια, ας τα αποδεχτούμε κι ας κοιτάξουμε να βολευτούμε στις υπάρχουσες καταστάσεις… Ήταν και ο καιρός που «έβγαλε βρώμα η Ιστορία ότι ξοφλήσαμε»… Και βολεύτηκε πολύς κόσμος και μεγάλο τμήμα της Αριστεράς με την αποδοχή αυτή.
αναδημοσίευση από Εκδοχή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *