[ΚτΒ] Για το κεφαλαιο-κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, την απόπειρα συγκάλυψης του & το κύμα της δίκαιης λαϊκής Οργής [Απεργία 8/3].

Απρίλιος 2022: Παραίτηση του προέδρου του έργου εγκατάστασης του συστήματος σιδηροδρομικής σηματοδότησης και υπεύθυνου ασφαλείας των δρομολογίων, κατά την οποία καταγγέλλει την ανεπάρκεια στην ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων.

Φθινόπωρο 2022: Εξώδικο της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης για την κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής με αποτέλεσμα τα εξής ατυχήματα :

• 1 Αυγούστου 2022: Εκτροχιασμός 1521 στην Τιθορέα

• 10 Οκτωβρίου 2022: Εκτροχιασμός προαστιακής αμαξοστοιχίας στο Λιανοκλάδι

• 21 Οκτωβρίου 2022: Εκτροχιασμός 882 στην περιοχή Τιθορέας
Φλεβάρης 2023: Η Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών καταγγέλλει 2 ατυχήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας και προειδοποιεί για το επικείμενο ατύχημα.

Προφανώς οι άνθρωποι δεν ήταν μελλοντολόγοι, ούτε είχαν κάποια θεία επιφοίτηση. Γνώριζαν την ανυπαρξία συντήρησης, την υποστελέχωση της επιχείρησης HELLENIC TRAIN, τις εγκληματικές παραλείψεις, τους κινδύνους που διατρέχει η δουλεία τους και τον κίνδυνο που εγκυμονεί για εκατοντάδες επιβάτες καθημερινά.

Έτσι, το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023 η επιβατική αμαξοστοιχία IC62 ξεκινάει από Αθήνα για Θεσσαλονίκη με 350 τουλάχιστον επιβάτες (ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας το ανάλογο δρομολόγιο είχε διακοπεί λόγω τεχνικού προβλήματος στην ηλεκτροδότηση) και συγκρούεται με αντίθετης κατεύθυνσης εμπορική αμαξοστοιχία. Στο τρένο αυτό επέβαινα και εγώ, όπως εκατοντάδες ακόμα συμφοιτητές μου, επιστρέφοντας μετά από το εορταστικό τριήμερο από τον τόπο εργασίας μου στον τόπο σπουδών μου. Δεν θα περιγράψω τις στιγμές φρίκης που ζήσαμε, ήδη φρόντισε ο Κίτρινος Τύπος να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να δημιουργήσει κερδοφόρες εικόνες από τις απώλειες των ανθρώπων, τον θρήνο της κάθε μητέρας, πατέρα, συντρόφου, αδερφού/αδερφής […]

Απόσπασμα από κείμενο συντρόφισσας – επιβάτισσας του μοιραίου τρένου, με τίτλο “Ταξιδεύοντας με την Αμαξοστοιχία IC62 : Μια οδυνηρή υπενθύμιση πως Κράτος και Κεφάλαιο δολοφονούν”. Διαθέσιμο ολόκληρο (μεταξύ άλλων) στο prolprot.espivblogs.net

Πόνος. Θλίψη. Οργή: αυτά είναι τα διάχυτα -στην κοινωνική ατμόσφαιρα- συναισθήματα που διατρέχουν από άκρη σε άκρη τη χώρα και παίρνουν εδώ και μια βδομάδα σάρκα και οστά, μέσα από ένα αδιάκοπο κύμα συνεχών συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, καταλήψεων και άλλων άμεσων δράσεων. Ένα κύμα δίκαιης και ελπιδοφόρας λαϊκής οργής που -παρά την κρατική καταστολή και το χημικό πόλεμο των ένστολων δολοφόνων της ΕΛ.ΑΣ- φουσκώνει στους δρόμους και έχοντας στην πρώτη γραμμή τη νεολαία, στρέφεται ολοένα και πιο μαζικά και μαχητικά, ενάντια σ’ όλους τους αυτουργούς αυτής της πολύνεκρης σφαγής που δεν ήταν σιδηροδρομικό “ατύχημα” αλλά ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Μια ακόμα “θυσία στο βρώμικο βωμό” του Κεφαλαίου που -όπως έγραφε και πριν ενάμιση αιώνα ο Μάρξ- το μόνο που «το τρομάζει (είναι) η έλλειψη κέρδους ή το πολύ μικρό κέρδος […]. Όταν το κεφάλαιο έχει το ανάλογο κέρδος, γίνεται τολμηρό. Με 10% κέρδος αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς παντού, με 20% γίνεται ζωηρό, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύσει να το πράξει, ακόμα και με κίνδυνο να πάει στην κρεμάλα»

Οργή ενάντια στην πιο νεοφιλελεύθερη – ακροδεξιά μεταπολιτευτική κυβέρνηση ΝΔ του Μητσοτάκη του υιού που από την πρώτη στιγμή, με την συνδρομή των αργυρώνητων καθεστωτικών ΜΜΕ, πασχίζει να αποποιηθεί τις εγκληματικές ευθύνες της, επικαλούμενη εξοργιστικά τα “ανθρώπινα λάθη”, την “ατομική ευθύνη” και τις περιβόητες “διαχρονικές παθογένειες του συστήματος”.

Στριμωγμένο στη γωνία από τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις, αυτό το αδίστακτο τσούρμο νεοφιλελεύθερων – ακροδεξιών πολιτικών υπαλλήλων των καπιτα-ληστών και των ιμπερια-ληστών που κυβερνάνε τέσσερα χρόνια τώρα -ολοκληρώνοντας τη λεηλασία που επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της μνημονιακής δεκαετίας- επιδίδονται σε μια φτηνή επικοινωνιακή “διαχείριση των ζημιών”: μέσα από την υποκριτική παραίτηση από το υπουργείο Μεταφορών & Υποδομών του υπουργού Καραμανλή του ανιψιού -ο οποίος θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές και λίγες μέρες πριν το μακελειό είχε τo θράσος ν’ “αγανακτεί” με τις καταγγελίες για τις τραγικές ελλείψεις συστήματος ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου- και την ανάληψη του από τον υπουργό Επικρατείας Γεραπετρίτη (γαμπρού ενός εκ των “εθνικών εργολάβων” – ιδιοκτήτη της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Μ.Γουρζή), μέσα από τη σύσταση μιας ελεγχόμενης “επιτροπής εμπειρογνωμόνων” και τις φρούδες υποσχέσεις για “πλήρη διαλεύκανση”, μέσα από μια καθυστερημένη, γραπτή και υποκριτική πρωθυπουργική συγγνώμη, η κυβέρνηση των “αρίστων νόμιμων ιδιοκτητών της χώρας” και του “επιτελικού κράτους” ευελπιστεί να καταλαγιάσει τη διάχυτη κοινωνική κατακραυγή που έχει προκληθεί από αυτή τη σφαγή. “Τίποτα όμως, τώρα πια, δεν είναι για συγγνώμη”

Οργή ενάντια σ’ όλο το πολιτικό προσωπικό των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, αυτών που αφού εδώ και μια εικοσαετία συντέλεσαν στην απαξίωση, το ρήμαγμα και τελικά στο ξεπούλημα το 2017 του ΟΣΕ στον ιταλικό κρατικό όμιλο Ferrovie dello Stato SPA, έχουν τα μούτρα να σπεκουλάρουν πάνω από τα πτώματα των θυμάτων, ευελπιστώντας ν’ αποκομίσουν πολιτικά οφέλη και να ξεχαστεί το γεγονός ότι αυτή η λεηλασία του δημόσιου πλούτου (στ’ όνομα του “εκσυγχρονισμού”, της “εξυγίανσης” και των “μνημονιακών προαπαιτούμενων της Τρόικας”) ξεκίνησε και εντάθηκε επί των δικών τους χρόνων διακυβέρνησης. Όμως, “το αίμα δεν είναι νερό και η Μνήμη δεν είναι σκουπίδι”

Οργή ενάντια στα διευθυντήρια των Βρυξελλών, τα οποία αφού πρώτα επέβαλαν -μέσω και των ιδιωτικοποιήσεων- τη μετατροπή της Γ’ Ελληνικής “Δημοκρατίας” σε κράτος-παρία της ΕΕ για τη διασφάλιση των καπιταλιστικών – ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των τοκογλύφων “δανειστών και εταίρων”, χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα και κρύβονται υποκριτικά πίσω από την πρόσφατη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο “για μη τήρηση των κανόνων αναφορικά με τις σιδηροδρομικές μεταφορές”.

Οργή ενάντια σ’ αυτό το Κράτος – Δολοφόνο για το οποίο οι ζωές μας, οι ζωές της χειμαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας που ζει και εργάζεται σ’ αυτόν τον τόπο, δεν είναι παρά μόνο στατιστικοί αριθμοί και ενίοτε “παράπλευρες απώλειες” για τη διασφάλιση της υπερκερδοφορίας των κορακιών “επενδυτών”.

[…] Σ’ έναν καπιταλιστή δεν πρέπει ποτέ να λες: «αχ, σας παρακαλώ, θα μπορούσατε λιγάκι να μου κάνετε λίγο χώρο ν’ αναπνεύσω κι εγώ; θα μπορούσατε να είστε λίγο πιο καλός, με λίγη περισσότερη κατανόηση; Ας συμφωνήσουμε…»

Όχι. Ο μόνος τρόπος για να μιλήσεις μαζί τους είναι να τους στριμώξεις στον καμπινέ, να τους χώσεις το κεφάλι μέσα στη λεκάνη και να τραβήξεις το καζανάκι. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, ίσως με λιγότερο φανταχτερές βιτρίνες, ίσως με λιγότερες λεωφόρους, αλλά με λιγότερες λιμουζίνες, με λιγότερους απατεώνες. Τους πραγματικούς απατεώνες, αυτούς τους μισάνθρωπους με τις χοντρές κοιλιές. Κι έτσι θα είχαμε δικαιοσύνη […]

Απόσπασμα από Ντάριο Φο. “Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω”

Με την παρούσα ανακοίνωση μας εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και τις ολόψυχες ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες αυτού του κεφαλαιο-κρατικού εγκλήματος.

Χαιρετίζουμε αγωνιστικά τις χιλιάδες των εργαζόμενων και των άνεργων, των φοιτητών και των φοιτητριών, των μαθητών και των μαθητριών, των συντρόφων και των συντροφισσών που μια βδομάδα τώρα βγάζουν -στην Αθήνα και όλη τη χώρα- το Δίκιο & την Οργή στους δρόμους.

Εκφράζουμε την Αλληλεγγύη μας σ’ όσους και όσες χτυπήθηκαν, τραυματίστηκαν και προσήχθησαν από τους μπάτσους καθώς και στους 5 συλληφθέντες του προχθεσινού μαζικού και μαχητικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα που κρατούνται στη ΓΑΔΑ και παραπέμπονται με κακουργηματικές κατηγορίες , αύριο 8/3 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ενάντια στην κρατική καταστολή και την εξελισσόμενη επιχείρηση συγκάλυψης, απέναντι στην καθεστωτική προπαγάνδα και την πολιτική προβοκατορολογία

Η Αλληλεγγύη ήταν, είναι και θα είναι το Όπλο μας!

Να μην συνηθίσουμε το θάνατο! Οι δολοφόνοι να πληρώσουν!

Δεν έχουμε εθνικό πένθος! Έχουμε ταξικό πόλεμο!

Απεργία Τετάρτη 8 Μάρτη.

Όλοι & Όλες στους Δρόμους της Οργής!

Τίποτα δεν τελείωσε! Όλα συνεχίζονται!

Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)
Αθήνα, 7/3/23

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *