Αλληλεγγύη στους αγωνιστές του κινήματος Νο-Tav στην Ιταλία

no_tav_cantiere_chiomonte_5_113x70το εργοτάξιο του Tav στο Κιομόντε μετά την επίθεση της 13ης προς 14 Μάη 2013

Νέα κατασταλτική επιχείρηση του ιταλικού κράτους κατά του κινήματος που εναντιώνεται στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Τορίνο-Λιόν.

Ανακοίνωση από συντρόφους του κινήματος NoTav του Μιλάνου σχετικά με τις συλλήψεις της 9ης Δεκεμβρίου 2013

 

Μας πυροβολούν στα πόδια, αλλά δεν ξέρουν ότι έχουμε ήδη μάθει να πετάμε!

 

            Στις 9 Δεκεμβρίου 2013 με ένταλμα που εκδόθηκε από τους εισαγγελείς Padalino και Rinaudo της εισαγγελία του Τορίνου, διεξήχθησαν έρευνες στα σπίτια ορισμένων συντρόφων και συνελήφθησαν 4 σύντροφοι σε Μιλάνο και Τορίνο. Οι πράξεις που τους αποδίδονται αφορούν την επίθεση στο εργοτάξιο του Tav το βράδυ μεταξύ της 13ης και 14ης Μαΐου του 2013. Το κατηγορητήριο είναι βαρύ: άρθρα 280 και 280bis («επίθεση με σκοπό την άσκηση τρομοκρατίας, τρομοκρατική ενέργεια με εκρηκτικά, κατοχή πολεμικών όπλων, φθορά».

            Ίσως κάποιοι θυμούνται το επεισόδιο αυτό, όταν κάποιοι ανώνυμοι σύντροφοι εμφανίστηκαν μέσα στη νύκτα, προκάλεσαν σημαντικές φθορές στο εργοτάξιο και εξαφανίστηκαν με τον ίδιο τρόπο που είχαν φθάσει. Με εκείνη την ευκαιρία, σε μία ανοικτή συνέλευση που πραγματοποίησε το κίνημα NoTav, το σαμποτάζ αναγνωρίστηκε ως μία χρήσιμη και αναγκαία πρακτική στον αγώνα NoTav. Σε εκείνη την περίσταση άλλοι επικαλέστηκαν τους κλασικούς της ενεργητικής μη βίας (Γκάντι, Μαντέλα, Capitini) υπέρ του σαμποτάζ, ενώ κάποιοι άλλοι επικαλέστηκαν άλλες παραδόσεις αγώνα, από εκείνη των λαών που βρίσκονταν υπό στρατιωτική κατοχή μέχρι τον αγώνα ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, από την Αντίσταση μέχρι την τεράστια κληρονομιά του εργατικού κινήματος. Παρά τη μηντιακή τρομοκρατία οι ενέργειες σαμποτάζ συνεχίστηκαν, συγκεντρώνοντας τη συμπάθεια πολύ κόσμου σε ολόκληρη την Ιταλία. Οι τελευταίες ενέργειες σαμποτάζ πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές ημέρες εις βάρος μερικών εταιρειών με έδρα το Τορίνο που συμμετέχουν στα έργα για τη γραμμή Τav.

            Δημοσιογαφοι και αρθρογράφοι, πολιτικοί και εισαγγελείς (με επικεφαλής τον αιώνιο Caselli) ξεδίπλωσαν τη λιτανεία του τρόμου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «ενός ποιοτικού άλματος», τις αναλογίες με «τα μολυβένια χρόνια» (τη δεκαετία του ’70) και ούτω καθεξής. Από την εικόνα αυτή δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι «κακοί δάσκαλοι» (έτσι ονόμασε ο αστικός τύπος τους της Ιταλίας τους ριζοσπάστες θεωρητικούς της δεκαετίας του ’70), «γιάφκες» και «παράνομα έντυπα», παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο άκακους συγγραφείς μυθιστορημάτων, ταβέρνες χωριών και κείμενα που μοιράζονται δημόσια στη διάρκεια διαδηλώσεων. Ακολούθησαν η διεξαγωγή προκαταρτικών ερευνών για τρομοκρατία εις βάρος αγωνιστών του κινήματος NoTav στην κοιλάδα της Βαλ Σούζα (και κατ’ οίκον έρευνες από την αστυνομία), πολυδιαφημισμένες συναντήσεις των «ανακριτών που ασχολούνται με υποθέσεις τρομοκρατίας», των εισαγγελέων των διάφορων πόλεων και τώρα οι συλλήψεις.

            Η χρήση του όρου τρομοκρατία στοχεύει στο να αποδυναμώσει το κίνημα, διαχωρίζοντας τα πρόσωπα από τον αγώνα, απεικονίζοντάς την σαν μια μακρινή πραγματικότητα, ακατανόητη και παράλογα βίαιη. Ο όρος αυτός επικαλείται έναν ολόκληρο κόσμο. Πρέπει να τους θάψουμε κάτω από τα συντρίμμια του.

            Στο στόχαστρο τους δεν βρίσκονται μόνο 4 σύντροφοι που γνωρίζουμε καλά και αγαπάμε, αλλά  ολόκληρη η Κοιλάδα που αγωνίζεται. Η δική μας απάντηση βρίσκεται στην ανάπτυξη των δυνατότήτων αυτού του αγώνα.

’A sarà düra.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες από το Μιλάνο

πηγή:athens.indymedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *