Σχετικά με τη βιαίη εισβολή των ΕΚΑΜ στις φυλακές Κορυδαλλού & τη μεταγωγή φυλακισμένων αγωνιστών

12932874_562931407203567_118179619226087183_n

Στις 18/6 από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα πολυάριθμες ομάδες των ΕΚΑΜ με τη συνδρομή της αντιτρομοκρατικής, των δεσμοφυλάκων και παρουσία της εισαγγελέως Βικτωρίας Μαρσιώνη, η οποία παρείχε πλήρη νομική κάλυψη, εισβάλλουν στα κελιά της Α’,  Δ’ και ΣΤ’ πτέρυγας, ενώ στη συνέχεια μπήκαν στοχευμένα στη Γ’ πτέρυγα κάνοντας δεκάδες μεταγωγές. Μετά από βίαιο και εξονυχιστικό έλεγχο μεταφέρουν γύρω στους 10 κρατούμενους, ανάμεσα τους και τους συντρόφους μας  Αντώνη Σταμπούλο, Παναγιώτη Ασπιώτη και Πάνο Μιχαλάκογλου, στο τμήμα μεταγωγών της Πέτρου Ράλλη. Ταυτόχρονα, δεκάδες άλλοι σύντροφοι κρατούμενοι χτυπήθηκαν από τους ανθρωποφύλακες, καθώς αρνήθηκαν τις χειροπέδες και αντιστάθηκαν στην εξευτελιστική συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αρχιφύλακας Κοντόπουλος την ώρα που τα ΕΚΑΜ χτυπούσαν σύντροφο γελούσε δείχνοντας ικανοποίηση, ενώ ο αρχιφύλακας Λαμπράκης ξυλοκόπησε Ρουμάνο κρατούμενο, ο οποίος στη θέα των ΕΚΑΜ αποφάσισε να τους καταβρέξει με λάστιχο.

Οι 3 σύντροφοι κρατήθηκαν για ώρες στην Πέτρου Ράλλη χτυπημένοι και στη συνέχεια ακολούθησε η μεταγωγή τους σε άλλες φυλακές της χώρας. Οι μεταγωγές δεν είχαν ανακοινωθεί ούτε στον Αντώνη Σταμπούλο, αλλά ούτε και στον Πάνο Μιχαλάκογλου, ενώ ο Παναγιώτης Ασπιώτης είχε επικαλεστεί οικογενειακούς λόγους, προκειμένου να παραμείνει στον Κορυδαλλό για να μπορεί να βλέπει τη σύζυγο και το ανήλικο παιδί του. Συγκεκριμένα, οι δεσμοφύλακες πριν λίγες ημέρες είχαν προσπαθήσει να μεταγάγουν βίαια τον Παναγιώτη, ο οποίος αντιστάθηκε και τελικά η μεταγωγή του αποφεύχθηκε εξαιτίας της αντίστασης τόσο του ιδίου όσο και των δύο συγκατηγορούμενών του. Αποτέλεσμα αυτής της αντίστασης ήταν η επιβολή 2ετούς πειθαρχικού στον σύντροφο.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι δεν επρόκειτο για μια απλή έρευνα, άλλωστε πως θα μπορούσαν να γνωρίζουν τα ΕΚΑΜ ποιοί κρατούμενοι είναι απείθαρχοι και συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις χωρίς τη συνδρομή της υπηρεσίας;  Απ’ την άλλη η υπερβολική χρήση βίας και η παρουσία και των τριών αρχιφυλάκων αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση μοιάζει περισσότερο με απάντηση και επίδειξη ισχύος παρά με έρευνα και επιχείρηση ρουτίνας. Σε αγαστή συνεργασία λοιπόν εισαγγελέας, υπουργείο και υπηρεσία δείξανε τι παθαίνουν όσοι σηκώνουν κεφάλι. Μεταγωγές, ξυλοδαρμοί πειθαρχικά.

Ενάμιση χρόνο μετά τη διακυβέρνηση Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ. και ύστερα από τις εξαγγελίες για «εξανθρωπισμό» των φυλακών, η κυβέρνηση της «αριστεράς» συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, στέλνοντας μπάτσους με πλαστικές σφαίρες, τέϊζερ και πτυσσόμενα γκλοπ, για να «εξανθρωπίσουν» τους κρατούμενους προσπαθώντας να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους αντιστέκονται διεκδικώντας τα αυτονόητα. Στον απόηχο των τελευταίων κινητοποιήσεων στις φυλακές η κυβέρνηση αποφασίζει να απαντήσει εκδικητικά και να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι της εισβολής τις πληροφορίες για αποδράσεις.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διατυμπανίζει τη χρήση διαδικτύου και τις οικογενειακές-συζυγικές συνευρέσεις αλλά συγχρόνως στερεί αυτή τη δυνατότητα από την πλειονότητα των κρατουμένων, ενδεικτικά οι περισσότεροι κρατούμενοι δεν έχουν καν ελεύθερα επισκεπτήρια και βλέπουν τα παιδιά τους απ’ τα τζάμια σε ένα απαράδεκτο περιβάλλον. (ακόμη και μωρά ημερών και μηνών).  Αντίστοιχα ερμηνεύει το νόμο κατά το δοκούν  με την άρνηση χορήγησης αδειών και το ξεχείλωμα των 18μήνων.

Και ενώ γίνονται κινητοποιήσεις στις φυλακές με αιτήματα την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης οι μεταγωγές αυτές στοχεύουν να κάμψουν το ηθικό των αγωνιστών κρατούμενων που συσπειρώνονται και αγωνίζονται σε ένα κοινό μέτωπο διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και όχι μόνο μέσα στα ελληνικά κάτεργα της ανελευθερίας.

Οι πρακτικές αυτές το μόνο που καταφέρνουν είναι να σκληραίνει η στάση των κρατούμενων. Οι σύντροφοι σφίγγουν τα δόντια και τις γροθιές και συνεχίζουν να αγωνίζονται, να αγκιτάρουν, να συσπειρώνουν και να υποδαυλίζουν κινητοποιήσεις και εξεγέρσεις μέσα στα σύγχρονα κάτεργα. Η αξιοπρεπής στάση των κρατούμενων δεν μπορεί παρά να μας γεμίσει με δύναμη και πείσμα και μας υπενθυμίζει ότι ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ….

Κάτω τα χέρια από τους συντρόφους μας
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας
Μπουρλότο και φωτιά σε κάθε φυλακή

 

Ταμείο Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών,
Συνέλευση Αθήνας

πηγή: athens.indymedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *