[ΚτΒ] Ανακοίνωση για τα γεγονότα των δυο τελευταίων ημερών στα Εξάρχεια.

Τις τελευταίες δυο μέρες πραγματοποιείται μια πρωτοφανής επίδειξη αυταρχισμού και καταστολής από τη πλευρά της κυβέρνησης, με την απαγόρευση και το κατασταλτικό χτύπημα των συγκεντρώσεων-πορειών που είχαν καλεστεί Παρασκευή και Σάββατο στην πλ. Εξαρχείων, με αφορμή περιστατικό απόπειρας βιασμού στη γειτονιά και ενάντια στον εξευγενισμό της περιοχής και την κατασκευή σταθμού μετρό στην Πλατεία αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 22/7 και ενώ ήταν καλεσμένη συγκέντρωση- πορεία στην πλατεία Εξαρχείων από τις ‘Συντρόφισσες ενάντια στην πατριαρχία και την έμφυλη βία’ με τη στήριξη και άλλων συλλογικοτήτων, με αφορμή περιστατικό απόπειρας βιασμού στη γειτονιά, μεγάλο μέρος της Πλατείας και οι γύρω δρόμοι καταλείφθηκαν από κάθε είδους πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις, με ολοφάνερη πρόθεση να παρακωλύσουν την καλεσμένη συγκέντρωση. Παρόλα αυτά η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κανονικά από περίπου 400 συντρόφισσες και συντρόφους, «(…) διαβάστηκαν κείμενα για την απόπειρα βιασμού, την έμφυλη βία στα Εξάρχεια και τη σχέση της με την κοινωνική συνθήκη που επικρατεί στη γειτονιά, την αστυνομοκρατία, την τουριστικοποίηση, το ναρκεμπόριο, την καπιταλιστική ανάπλαση. Με τα μπλοκ των συντροφισσών μπροστά, η συγκέντρωση των 400 περίπου ατόμων, βγήκε στη Στουρνάρη όπου οι μπάτσοι έκλεισαν το δρόμο, κάνοντας σαφές πως ο σχεδιασμός τους ήταν εκείνος της απαγόρευσης της πορείας. Οι συντρόφισσες, πιασμένες αλυσίδες προχωρήσαμε αποφασιστικά μπροστά, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην πατριαρχία, την έμφυλη βία και την αστυνομία, για να δεχθούμε επίθεση απο τα ΜΑΤ που πέταξαν κρότου λάμψης και δακρυγόνα ανάμεσά μας, ξυλοκοπώντας συντρόφισσες με τα γκλομπς τους. Παρά την επίθεση, η πορεία γρήγορα ανασυντάχθηκε και βγήκε και πάλι στο δρόμο προχωρώντας, για να δεχθεί και πάλι ανάλογης έντασης επίθεση, με κόσμο να ξυλοκοπείται και να συλλαμβάνεται από τους δολοφόνους της ομάδας Δ και των ΜΑΤ και στη συνέχεια να εγκλωβίζεται σε πολυκατοικίες και στο καφενείο της πλατείας, όπου έπειτα απο ώρες πολιορκίας έγινε αστυνομική εισβολή με προσαγωγές και μια σύλληψη.» από το κάλεσμα των «Συντροφισσών ενάντια στην πατριαρχία και την έμφυλη βία» στα δικαστήρια την επόμενη μέρα.
Αντίστοιχα και το Σάββατο 23/7 ιδιά αντιμετώπιση είχε και η καλεσμένη συγκέντρωση-πορεία από το «Συντονιστικό για την υπεράσπιση των Εξαρχείων», με εκατοντάδες πάνοπλους μπάτσους να καταλαμβάνουν εκ νέου Πλατεία και γύρω δρόμους με σκοπό και πάλι την παρακώλυση της διεξαγωγής της συγκέντρωσης. Λίγο πριν την ανακοινωμένη ώρα διεξαγωγής έγινε γνωστό από επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας ότι αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμαρχου «(…)επιβολή περιορισμών στην αναφερόμενη στο θέμα συνάθροιση και συγκεκριμένα τους κάτωθι: Η συγκέντρωση των συναθροιζόμενων θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία των Εξαρχείων, χωρίς να καταλαμβάνουν μέρος του λοιπού οδοστρώματος, χωρίς να πραγματοποιήσουν οδική πορεία και τηρουμένων όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας λόγω του κορωνοϊού. ΕΠΕΙΔΗ πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή πραγματοποίησής της, τις ειδικότερες κυκλοφοριακές συνθήκες, τα χαρακτηριστικά του οδικού περιβάλλοντος και τη σημασία της οδού ή των οδών που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από τη συνάθροιση στην εν γένει κυκλοφορία, καθώς και τη μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα, τη λειτουργία υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων και τον εφοδιασμό της αγοράς με είδη ζωτικής σημασίας, και γενικά ο βαθμός διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής.». Και πάλι όμως εκατοντάδες αγωνιστές σύντροφοι και συντρόφισσές αψηφώντας τη συνθήκη περικύκλωσης και τρομοκρατίας που επέβαλαν οι πραιτοριανοί του Μητσοτακέικου, στάθηκαν για ώρες στο δρόμο φωνάζοντας συνθήματα κάνοντας για άλλη μια φορά σαφές ότι η επίθεση σε όσους αντιστέκονται και τολμούν να σηκώσουν κεφάλι, δεν θα ναι εύκολα υλοποιήσιμη.
Αξιοσημείωτο γεγονός, αλλά καθόλου περίεργο για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ – των Εξαρχείων, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων/επιθέσεων στους διαδηλωτές και τις 2 ημέρες η πιάτσα του ναρκεμπορίου στην Πλατεία και στους γύρω δρόμους δεν σταμάτησε λεπτό και συνέχιζε ακάθεκτη την αναπαραγωγή «παράνομου» κεφαλαίου, κυριολεκτικά δίπλα στους μπάτσους. Κάτι που συνέβη και με την τουριστική κίνηση, η οποία παρά την αστυνομοκρατία, τα δακρυγόνα, το ξύλο και τις συλλήψεις συνεχίστηκε απρόσκοπτα.
Τα γεγονότα των δυο τελευταίων ημερών δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της κατασταλτικής πολιτικής που οξύνεται συνεχώς τον τελευταίο καιρό. Την ώρα που η αστική “δικαιοσύνη” και η πλέον νεοφιλελεύθερη – ακροδεξιά μεταπολιτευτική κυβέρνηση ΝΔ του Μητσοτάκη του υιού, φροντίζουν ξεδιάντροπα και απροκάλυπτα για την αποφυλάκιση (ένστολων και μη) δολοφόνων (όπως οι Κορκονέας και Χορταριάς) και “επώνυμων ημέτερων καλλιτεχνών” βιαστών (όπως οι Φιλιππίδης και Λιγνάδης), ο κόσμος του Αγώνα δέχεται συνολική ολομέτωπη επίθεση*, με προφανή στόχο όχι μόνο την καταστολή του αλλά και την αποστολή μηνύματος σε ολόκληρη την κοινωνική βάση για τον τρόπο αντιμετώπισης οποιασδήποτε φωνής αντίδρασης στην υπάρχουσα και επερχόμενη πολιτική αφαίμαξης και θανάτου που μας επιφυλάσσεται.
Σε πείσμα της αστικής τάξης και του κρατικού της μηχανισμού, κόντρα στους καιρούς της βιωμένης κοινωνικής ήττας και κινηματικής άμπωτης της μεταμνημονιακής εποχής, οφείλουμε απέναντι στην δυσχερή ιστορική συγκύρια να συνεχίσουμε «να ουρλιάζουμε ακόμα», να βάζουμε τα σώματα μας μπροστά, να παλεύουμε, να πέφτουμε και να ξανασηκωνόμαστε, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Τάξης μας, να αντισταθούμε στην κατασταλτική επίθεση που δέχεται για άλλη μια φορά ο κόσμος του Αγώνα και να περάσουμε στην αντεπίθεση.
Ενάντια στην οριστική μετατροπή των Εξαρχείων σε μια αποκλειστικά τουριστική ζώνη εντατικοποιημένης υποτιμημένης εργασίας και “εναλλακτικής” διασκέδασης, όπου θα βασιλεύει ανενόχλητα ο διαχρονικός νόμος της καθεστωτικής (κοινωνικής, ταξικής, έμφυλης) Εξουσίας του ισχυρότερου & του πλουσιότερου.
Ενάντια στο σβήσιμο της ιστορίας τους, με την εκδίωξη των φτωχότερων κατοίκων & θαμώνων της από τον “εξευγενισμό” των “επενδυτών” & των τεχνοκρατών των υπουργείων & του Δήμου Αθηναίων, της ΜΕΤΡΟ ΑΕ & των (εγχώριων και μη) μεγαλοκαπιταλιστών.
Ενάντια στην αστυνομοκρατία & την κρατική καταστολή που στρέφεται όλο και πιο συχνά και απροκάλυπτα ενάντια σε όσους & όσες συνεχίζουν ν’ αντιστέκονται & ν’ αγωνίζονται.
Ενάντια στην πατριαρχία & τον κοινωνικό κανιβαλισμό των (συνειδητών ή ασυνείδητων, έμμισθων ή άμισθων, μικρών ή μεγάλων, ντόπιων και μη) παρακρατικών, μαφιόζων, ναρκεμπόρων, βιαστών.
Αλληλεγγύη στους συντρόφους & τις συντρόφισσες, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που ξυλοκοπήθηκαν, τραυματίστηκαν, προσήχθησαν, συνελήφθησαν από τους ενόπλους πραιτοριανούς του “παράνομου” και του “νόμιμου” Κεφαλαίου και του Κράτους του.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ!
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ & Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ!
Κίνηση της Βιολέττας
25 Ιουλη 2022
* Την ώρα σύνταξης της παρούσας ανακοίνωσης έγινε γνωστό ότι απαγορεύτηκε και η συναυλία αλληλεγγύης στο Μιχαηλίδη που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή 24/7 στις 8.00μμ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *