Κίνηση της Βιολέττας: Ανακοίνωση για την ΚτΒ Βραδιά οικονομικής ενίσχυσης εκδοτικών δραστηριοτήτων στα Εξάρχεια.

Την Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2022 διοργανώσαμε στη “δική μας μικρή πατρίδα”, στο φιλόξενο Καφενείο της οδού Στουρνάρη 4 στην κατεχόμενη πλατεία Εξαρχείων, μια ΚτΒ Βραδιά με σκοπό την οικονομική ενίσχυση εκδοτικών δραστηριοτήτων.

Μέσα στα δύο και πλέον χρόνια της ύπαρξης της, η πολιτική Κίνηση μας έχει επιλέξει συνειδητά να στηρίζει την έντυπη έκδοση υλικού, το οποίο και θεωρούμε ότι συμβάλει -κάθε φορά με τον τρόπο του- “στον εμπλουτισμό του πολιτικού διαλόγου, της προλεταριακής αυτομόρφωσης και της κινηματικής αντιπληροφόρησης, καθώς και στην κάλυψη της επείγουσας αναγκαιότητας για μια θεωρητική επεξεγεργασία και ανάλυση δεδομένων των σημείων των τωρινών καιρών και εκείνων που “μέλλονται για να ‘ρθουν”” [1].

Ενημερωτικά, αναφέρουμε την υλική & πολιτική υποστήριξη που παρείχαμε στην έκδοση των δυο πιο πρόσφατων βιβλίων που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Προλεταριακή Πρωτοβουλία, του “CHI VIVRA’ VEDRA’ . ΟΠΟΙΟΣ ΖΗΣΕΙ ΘΑ ΔΕΙ. Αναλύσεις και Ανταποκρίσεις, Μαρτυρίες, Σημειώσεις και Συζητήσεις για την εξελισσόμενη πανδημία και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την εδαφική στρατιωτικοποίηση και την οικονομία πολέμου, τις ταξικές αντιστάσεις και την κοινωνική αλληλεγγύη από την Ιταλία (και όχι μόνο) της Κρίσης [Μάρτης – Μάης 2020]” που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2020 & του “ΤΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Διάλογος για ένα βιβλίο, έναν ιό και άλλες “κατολισθήσεις”. Μια συνέντευξη του Raffaele Sciortino στο περιοδικό Ιl Lato Cattivo. [Ιούνιος 2020]” που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2021, καθώς και τη συμμετοχή μας με εισηγήσεις μας στις εκδηλώσεις – βιβλιοπαρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν μ’ αφορμή αυτές τις δυο συγκεκριμένες εκδόσεις [2].

Όντας μισθωτοί εργαζόμενοι (διαφόρων κλάδων) στην αθηναϊκή μητρόπολη, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η διαρκώς επιδεινούμενη συνθήκη του κύματος ακρίβειας και “ανατιμήσεων” στα πάντα όλα, ένα κύμα που διαρκώς φουσκώνει σε βάρος της χειμαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας και (όπως γνωρίζουν -άλλωστε- οι “παροικούντες την εκδοτική Ιερουσαλήμ”) πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον χώρο του χαρτεμπορίου, της τυπογραφίας, της βιβλιοδεσίας και γενικότερα τον χώρο του βιβλίου και κατά συνέπεια κι εκείνο των κινηματικών εκδοτικών εγχειρημάτων, μάς έκανε ν’ αντιληφθούμε το δυσάρεστο γεγονός ότι (πλέον) οι οικονομικές δυνατότητες που μας δίνουν οι μισθοί μας, που διαρκώς υποτιμούνται και εξαερώνονται από τον πληθωρισμό, καθιστούν σε δυσχερή την εξακολούθηση της συγκεκριμένης δραστηριοποίησης μας, βασιζόμενοι αποκλειστικά στις -ούτως ή άλλως- περιορισμένες δυνάμεις μας. Μια δραστηριοποίηση όμως την οποία εξακολουθούμε να θεωρούμε πολιτικά και κινηματικά χρήσιμη και αναγκαία. Έτσι, προέκυψε η ιδέα και η υλοποίηση αυτής της ΚτΒ Βραδιάς. Μια όμορφη συντροφική βραδιά (με βιβλία, μουσικές, μπύρα και ποτά) που μας υπενθύμισε χειροπιαστά πως -όντως- ότι έχουμε είναι μονάχα ο ένας την άλλη…

Από το κινηματικό βιβλιοπωλείο, το μπαρ και το κουτί οικονομικής ενίσχυσης συγκεντρώσαμε 486,15 ευρώ. Ένα ποσό που μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε και το οποίο θα διατεθεί εξ’ ολοκλήρου στις προσεχείς εκδοτικές δραστηριότητες μας.

Με την παρούσα ανακοίνωση μας, νοιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τις ολόψυχες ευχαριστίες μας και να μοιραστούμε νοητά μια συντροφική αγκαλιά με το Καφενείο για τη φιλοξενία, τις εκδόσεις Ασύμμετρη Απειλή, Διάδοση και Red n’ Noir για την προσφορά των βιβλίων τους, τους δεκάδες φίλους και φίλες, συντρόφους και συντρόφισσες που επέλεξαν να μάς τιμήσουν με την παρουσία τους και να μάς ενισχύσουν, η κάθεμια και ο καθένας ξεχωριστά, βάσει των δυνατοτήτων τους, στο βαθμό που οι ίδιοι και οι ίδιες έκριναν εφικτό και σκόπιμο.

Άλλωστε, όπως -προ δεκαπενταετίας- έχει γραφτεί και αλλού, “η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο κέρματα και χαρτονομίσματα αλλά σ’ αυτόν τον αγοραίο κόσμο μερικές φορές χρειάζονται κι αυτά…”

[1] Απόσπασμα από την μπροσούρα της ΚτΒ “Μια Συλλογική Απολογιστική Συμβολή: Αναδρομές & Συμπεράσματα. Στόχοι Πάλης & Προοπτικές” [Αθήνα, 2021]

[2] Η Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης “CHI VIVRA’ VEDRA’ . ΟΠΟΙΟΣ ΖΗΣΕΙ ΘΑ ΔΕΙ” πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της, στις 4/6/2021 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στο πλαίσιο του 1ου Books n’ Beer Kypseli Fest των εκδόσεων Red n’ Noir.

Εκδηλώσεις – Βιβλιοπαρουσιάσεις για την έκδοση “ΤΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ” πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στο Red n’ Noir στις 19/3 & στη Σαλονίκη, στη Γκαρμπολά στις 14/5/2022.

Κεντρική διάθεση: Red n’ Noir. Δροσοπούλου 52, Κυψέλη.

Το σύνολο του υλικού αυτών των δύο εκδόσεων έχει δημοσιευθεί σε διαδικτυακή μορφή στο prolprot.espivblogs.net όπου υπάρχει διαθέσιμο και όλο το δημοσιευμένο υλικό μας.

Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)
Αθήνα, Νοέμβρης 2022

για επικοινωνία: violetta@espiv.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *