[ΚτΒ] Νίκη στον Αγώνα των Εργαζομένων στα Τηλεφωνικά Κέντρα! [Nέα 24ωρη Απεργία, Δευτέρα 19/2]

«Τι ‘ναι στ’ αλήθεια πια σημαντικό να ελπίζεις,
κάτι να ζεις γι’ αυτό και κάτι να πεθάνεις;
Πάλλεται η φλέβα μιας ζωής που σε προσμένει
κι ο πεισματάρης φόβος σκύβει το κεφάλι.
Γι’ αυτούς που χτίζουνε τον κόσμο, ποτέ δεν είναι αργά.»

Υπεραστικοί

Την Πέμπτη 8 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε μαζική 24ωρη Απεργία στις 4 μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες τηλεφωνικών κέντρων, στις Teleperformance, Webhelp, TTEC και Foundever. Μια ιστορική Απεργία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα που ήρθε για να σπάσει έμπρακτα “τον πάγο του φόβου” στους χώρους δουλειάς, σ’ έναν κλάδο αιχμής της ψηφιακά μετασχηματισμένης – κεφαλαιοκρατικής οικονομίας που επεκτείνει τον κύκλο εργασιών του, καταγράφοντας υπερκερδοφορία για τους πολυεθνικούς ολιγοπωλιακούς ομίλους, μέσα από την επακόλουθη εντατικοποίηση του ξεζουμίσματος και της φτωχοποίησης – επισφαλειοποίησης των ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών εργαζομένων τους.

Μια Απεργία που οργανώθηκε μέσα από μαζικές συναδελφικές συσκέψεις και καλέστηκε από το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ).

[…] Η απόφασή μας προέκυψε από την κοροϊδία της απάντησης που λάβαμε από τη Διοίκηση της Teleperformance ως απάντηση στα αιτήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία μας στη συνάντηση. Τα αιτήματα μας προς την εταιρεία ήταν και παραμένουν λογικά και δίκαια. Ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί τους με διάθεση για ουσιαστικό διάλογο και προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα μας, αποτελώντας για αυτούς ένα ελάχιστο έξοδο σε σύγκριση με τα εκατομμύρια που βγάζουν από τη δουλειά μας. Όλοι αυτοί μαζί, είναι σε συνεννόηση και αποφασίζουν να μη μας δώσουν ούτε ψίχουλο γιατί ξέρουν καλά ότι είναι οι επόμενοι.

Μας έστειλαν μια δισέλιδη επιστολή εξηγώντας μας γιατί πρέπει να είμαστε ευτυχείς που εργαζόμαστε στο “best workplace” και ότι μας δίνεται η ευκαιρία να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη τους και να βοηθήσουμε τις επενδύσεις τους, ενώ οι μισθοί μας διαρκούν για το μισό του μήνα, δεν έχουμε θέρμανση και φοβόμαστε να ελέγξουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μας υπενθύμισαν ότι δικαιούμαστε και ένα εκπτωτικό βιβλίο, παρόλο που κάποιοι από εμάς δεν μπορούν να ξεκινήσουν οικογένεια ή άλλοι να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους! Συνολικά, δεν δεσμεύτηκαν για κανένα από τα αιτήματά μας.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε σε όλα τα τηλεφωνικά κέντρα, στη WebHelp, στην TTEC, στην Fοundever. Γι’ αυτό και η απάντησή μας πρέπει να είναι η ίδια!

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι “τίποτα δε γίνεται”, ότι “καλά είμαστε και με τόσα”, ότι “σιγά μη δώσει η εταιρεία τίποτα”, “δε μπορούμε εμείς να τα βάλουμε με τέτοια μεγαθήρια” και άλλα τέτοια ωραία. Ο μόνος αγώνας που είναι χαμένος από πριν είναι ο αγώνας που δεν δίνεται!
Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, τώρα είναι ώρα να βελτιώσουμε τους όρους δουλειάς μας, τις αμοιβές μας, να κερδίσουμε με αγώνα, ένα κομμάτι από την αξιοπρέπεια μας, που αφήνουμε στην είσοδο της εταιρείας κάθε πρωί […]

Ολόκληρο το απεργιακό Κάλεσμα του ΣΕΤΗΠ, διαθέσιμο στο setip.gr

Απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τη “ρεαλιστική” μοιρολατρία, περισσότεροι από 3.000 ντόπιοι και ντόπιες, μετανάστες και μετανάστριες Εργαζόμενοι – Εργαζόμενες στα Τηλεφωνικά Κέντρα βγήκαν συλλογικά μπροστά, διεκδικώντας -μεταξύ άλλων- με την Απεργία τους, άμεσες και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς για όλους και όλες, άμεση κατάργηση της δουλεμπορικής – “ενοικιαζόμενης” εργασίας με υπογραφή συλλογικών συμβάσεων αορίστου χρόνου (για όπου αυτές δεν υπάρχουν), και άμεση χορήγηση βίζας εργασίας για όλους τους συναδέλφους – συναδέλφισσες εκτός ΕΕ, με άμεση κατάργηση της επαίσχυντης βίζας “ειδικού σκοπού”.
Με τις πρωινές συγκεντρώσεις τους στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών, κι έπειτα με την κοινή συγκέντρωση τους στο Σύνταγμα, υπενθύμισαν έμπρακτα πως το μητροπολιτικό πολυεθνικό προλεταριάτο είναι εδώ, στέλνοντας ξεκάθαρα το αγωνιστικό μήνυμα:

#strongertogether #enoughisenough

Όπως αναφέρεται στο νέο απεργιακό Κάλεσμα του ΣΕΤΗΠ

[…] Την επόμενη μέρα της απεργίας, επιδόθηκαν εξώδικα, σε κάθε μία εταιρεία ξεχωριστά, με νέα πρόσκληση για διαπραγμάτευση με βάση τα αιτήματα μας, που σήμερα αποφασίσαμε να εμπλουτίσουμε με βάση τις ανάγκες κάθε χώρου δουλειάς. Δεν πήραμε καμία απάντηση!! Αντί για αυξήσεις, φέρανε πίτσες και κουλουράκια, “καλύτερα σχήματα bonus”, «συγκαταβατικά» χτυπήματα στον ώμο, και ατάκες “καλά κάνατε και απεργήσατε, δικαίωμα σας είναι”.

Μέσα σε δύο περίπου βδομάδες, μέσα από την οργάνωση μας, και τη συλλογική μας απάντηση, έχουμε κερδίσει πολλά. Χιλιάδες από εμάς είπαμε φτάνει πια! Θέλουμε αξιοπρέπεια, μισθούς που να φτάνουν για το μήνα, καλύτερες συνθήκες εργασίας με σεβασμό στα στοιχειώδη δικαιώματά μας, κάλυψη των εξόδων της τηλεργασίας, βίζες για όλους τους συναδέλφους για να μη ζουν σε καθεστώς σκλαβιάς το 2024. Και δε θα σταματήσουμε μέχρι να τα πάρουμε! […]

Την Τρίτη 13/2 ανακοινώθηκε η ίδρυση του επιχειρησιακού Συνδικάτου Εργαζομένων στην Teleperformance (ΣΕΤΕΠ), για την Παρασκευή 16/2 το ΣΕΤΗΠ προγραμματίζει κινητοποίηση στο υπουργείο Μετανάστευσης ενάντια στην επαίσχυντη βίζα “ειδικού σκοπού”, ενώ η νέα 24ωρη Απεργία του έχει προκηρυχθεί για τη Δευτέρα 19/2 από τις 7.00 πμ (με Συγκεντρώσεις στα κεντρικά Γραφεία των εταιριών στις 8.00 πμ) ως Τρίτη 20/2 στις 7.00 πμ στις Teleperformance, Webhelp, TTEC, Foundever, αλλά και την Cosmote E-Value, της οποίας οι εργαζόμενοι – εργαζόμενες πυκνώνουν τις γραμμές αυτού του δίκαιου και αναγκαίου Αγώνα των συναδέλφων – συναδελφισσών τους.

Στο δρόμο προς τη Γενική Απεργία της Τετάρτης 28 Φλεβάρη, στηρίζουμε – συμμετέχουμε Αλληλέγγυα στην Απεργιακή Συγκέντρωση των Εργαζομένων στα Τηλεφωνικά Κέντρα.

Δευτέρα 19 Φλεβάρη στο Υπουργείο Εργασίας στις 12.00.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ & ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ – ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ & ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ, ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ: Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ & ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΑΡΕΤΗ! Η ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ!

Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)
Αθήνα, Φλεβάρης 2024.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *