Ιταλία: 11 χρόνια μετά από εκείνη την 15η Οκτώβρη 2011. [Συγκέντρωση Αλληλεγγύης, Κυριακή 25/9]

Ρώμη, πλατεία San Giovanni, 15 Οκτώβρη 2011

Λάβαμε από συντρόφους & συντρόφισσες, μεταφράσαμε & δημοσιεύουμε το κάλεσμα του Ταμείου Aλληλεγγύης Η Λίμα [Cassa di Solidarieta’ La Lima] για τη Συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αυτήν την Κυριακή 25/9, ανήμερα των εκλογών, στη φυλακή της Τσιβιταβέκια, όπου από τις 8/9 βρίσκεται έγκλειστος ο σύντροφος Daiyvid, έπειτα από τη σύλληψη του στις 29/6 στην Αθήνα, την κράτηση του στις φυλακές Κορυδαλλού και την θετική δικαστική απόφαση στις 19/8 για την έκδοση του στην Ιταλία.

Σχετικά με τη δίωξη του συντρόφου και τη συγκεκριμένη διακρατική κατασταλτική επιχείριση κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλη, μεταφρασμένο στα ελληνικά στο prolprot.espivblogs.net το κείμενο Αλληλεγγύης: “ΟΧΙ στην Έκδοση του Συντρόφου Dayvid” από “Συντρόφους & Συντρόφισσες από την άλλη πλευρά της Μεσογείου”.

Περισσότερα στοιχεία (στα ιταλικά) για την αλληλέγγυα κινηματική δομή της “Λίμας” στο inventati.org/rete_evasioni/

Προλεταριακή Πρωτοβουλία
Αθήνα, Σεπτέμβρης 2022

11 χρόνια μετά από εκείνη την 15η Οκτώβρη 2011.
Συγκέντρωση στη φυλακή της Civitavecchia. Κυριακή 25/9

Τι ήταν εκείνη η μέρα; Τι σήμανε για όποιον την διέσχισε;

Μιλήσαμε πάρα πολλές φορές αλλά θέλουμε ακόμα να το κάνουμε: για να μην ξεχάσουμε.

Όπως επίσης πολλοί και πολλές δεν ξέχασαν ποτέ τη Γένοβα του 2001 γιατί -και τότε- ήμασταν με το δίκιο. Έβγαινε στους δρόμους ένα κλειδί ανάγνωσης που προκατέβαλλε αυτό που ζούμε σήμερα: περιβαλλοντικές λεηλασίες και πόλεμοι για την υφαρπαγή των πόρων και την κατάληψη των νευραλγικών και στρατηγικών σημείων που βρίσκονται στο γεωπολιτικό στόχαστρο των Κρατών και των πανίσχυρων πολυεθνικών. Την επακόλουθη φυγή ολόκληρων πληθυσμών από λεηλατημένους τόπους και από συνθήκες εκμετάλλευσης που τους επιβάλλονται από τα Κράτη στα οποία καταλήγουν, όταν οι ζωές τους προηγουμένως δεν έχουν ρουφηχτεί από την υγρασία των τειχών που είναι αναγκασμένοι -υπό ακραίες συνθήκες- να διασχίσουν. Την εξαθλιοποίηση των συνθηκών ζωής για τους πολλούς.

Υπάρχουν μέρες όπου η παραίτηση δίνει τη θέση της στη χαρά μια συλλογικής οργής που επιτέλους εκφράζεται, όπου τόποι, σύμβολα και ευθύνες δεν φαντάζουν πιά μακριά και απλησίαστα. Εκεί όπου δεν υπάρχει πλέον διαχωρισμός ανάμεσα στην επιθυμία και τη δράση. Αυτό ήταν για πολλές και πολλούς από εμάς εκείνη η 15η Οκτώβρη.
Μετά από 11 χρόνια ο Daiyvid, καταζητούμενος από τις ιταλικές αρχές μετά την καταδίκη του με το αδίκημα της “λεηλασίας και καταστροφής” για εκείνη την ημέρα, συνελήφθη στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνη. Στις 19 Αυγούστου το ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της εφαρμογής του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης (ΜΑΕ), διατάσσοντας τον επαναπατρισμό του.

Από τις 8 Σεπτέμβρη βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή της Τσιβιταβέκια.
Άλλο ένα όνομα που προστίθεται στη λίστα των “φυγάδων” που δέθηκαν γι’ αυτό το ανίερο αδίκημα, σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Όπως ο Βιτσέντζο που βρίσκεται και πάλι σε μεγάλο κίνδυνο “απέλασης”, τρία χρόνια μετά τη αιχμαλωσία του στη Γαλλία και περισσότερα από είκοσι μετά από τις διαδηλώσεις ενάντια στους G8 στη Γένοβα το 2021, για τη συμμετοχή του στις οποίες και καταζητούταν.

Στις 14 του περασμένου Ιούλη, η Έδρα της Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης εκφράστηκε υπέρ της έκδοσης του, παρ’ όλες τις ξεκάθαρες ασυμβατότητες ανάμεσα σε αυτό το ιδιαίτερο άρθρο αδικήματος και τον γαλλικό ποινικό κώδικα. Στις 11 του ερχόμενου Οκτώβρη, η Έδρα του Εφετείου του Παρισίου θα αποφασίσει επί του αιτήματος απέλασης του, όμως τα περιθώρια για μια αντίθετη απόφαση -αν δεν έχουν ήδη μηδενιστεί- έχουν περιοριστεί ιδιαίτερα.

Δυο ιστορίες, αυτές του Daiyvid και του Vincenzo, όπου διαπλέκονται η “δικαστικοκρατία” [giustizialismo] αλά ιταλικά με την “εγγυησοκρατία” [garantismo] αλά ευρωπαϊκά. Αν η πρώτη όπλισε την καταστολή εναντίον των διαδηλωτών που στη Γένοβα και τη Ρώμη διαμαρτύρονταν ενάντια στη νέα παγκόσμια Τάξη, η δεύτερη αφοπλίζει τώρα τις υπερασπίσεις για να εγγυηθεί μια “γαλήνια” συνεργασία των Κρατών επί του ζητήματος της “απέλασης”. Πράγματι, επιβεβαιώνεται ο τρόπος με τον οποίο το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης (ΜΑΕ) -που εισήχθη το 2004- τείνει στην πράξη ν’ ανοίγει το δρόμο σ’ ένα σύστημα γρήγορων και βιαστικών επαναπροωθήσεων μεταξύ συμμαχικών χωρών, προσπερνώντας ότι είχε απομείνει -επί του ζητήματος- από τις προηγούμενες νομικές προστασίες.

Αν το Κράτος δεν ξεχνάει καλά θα κάνει να ξέρει πως ούτε εμείς το κάνουμε. Χθές όπως και σήμερα, η δική μας αλληλεγγύη στους συντρόφους που έχουν πληγεί από την καταστολή δεν παραπατάει αλλά αντίθετα δυναμώνει.

Την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη να φέρουμε την εγγύτητα μας κάτω από τα τείχη της φυλακής της Civitavecchia στις 11.00 πμ, κάνοντας την ν’ ακουστεί δυνατά και ξεκάθαρα στον Daiyvid.

Ταμείο Αλληλεγγύης Η Λίμα – Cassa di Solidarietà La Lima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *