[ΚτΒ] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ “ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ”. ΕΙΝΑΙ ΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ!

φωτό: ανάρτηση ΚτΒ πανό στο Κουκάκι για το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στη ΝΖ Περάματος.

Τη Δευτέρα 29 Μάη, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης πλοίου, στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα, o 47χρονος εργάτης Γιάννης Νομικός χάνει την ζωή του και άλλοι δύο συνάδελφοι του τραυματίζονται σοβαρά, μετά την αποκόλληση τμήματος της προπέλας που έπεσε πάνω σε σκαλωσιά όπου δούλευαν. Μια ακόμη τραγωδία στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς και των πλημμελών, ως και ανύπαρκτων, μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Λίγες βδομάδες νωρίτερα, είχαν προηγηθεί άλλα δυο περιστατικά με τον -ένα ακόμη- θάνατο εργάτη στο Νεώριο της Σύρου και τραυματισμούς στο Ναυπηγείο Σαλαμίνας. Συνολικά, μέχρι σήμερα μέσα στο 2023 ήδη 70 εργαζόμενοι και εργαζόμενες έχουν χάσει τη ζωη τους την ώρα της δουλειάς, ενώ το 2022 ο αριθμός άγγιξε τους 102 νεκρούς, αριθμός διπλάσιος από το 2019.

Αμέσως μετά το “ατύχημα”, πραγματοποιείται μαζική συνέλευση εργαζομένων στη Ζώνη, όπου και αποφασίζεται Απεργία για τις επόμενες μέρες και σειρά κινητοποιήσεων στη Ζώνη και στο κέντρο του Πειραιά διεκδικώντας:

– Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας

– Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου

– Άμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας

– Εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.

Δυο μέρες στο δρόμο, οι εργαζόμενοι μαζί με αλληλέγγυους και αλληλέγγυες, μαζικά και μαχητικά μετέτρεψαν τη θλίψη για το χαμό του συναδέλφου τους σε Οργή και Αγώνα, υποχρεώνοντάς την υπηρεσιακή κυβέρνηση να δεχθεί τα αιτήματα και να εκδώσει ΚΥΑ, προκειμένου να γίνονται έλεγχοι από τις πενταμελείς Επιτροπές όλες τις μέρες της εβδομάδας, σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες, όπως διεκδικεί εδώ και χρόνια το Συνδικάτο.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, το “ατύχημα” θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχε ένας γάντζος αξίας 10 ευρώ που θα συγκρατούσε την προπέλα. Το Σωματείο είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα για τον επικείμενο κίνδυνό θανατηφόρου ατυχήματος και καθ’ όλο το τελευταίο 6μηνο είχε κηρύξει 4 απεργίες και δεκάδες στάσεις εργασίας και καταγγελίες για τα ζητήματα αυτά. Η έμφυτη και αδηφάγα τάση του Κεφαλαίου για κερδοφορία είναι η υπεύθυνη για όλο αυτό το αίμα που χύνεται καθημερινά στα εργασιακά κάτεργα. Τα νεκρά και σακατεμένα ταξικά μας αδέρφια είναι το τίμημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που είναι εδώ, όπως ανερυθρίαστα λίγες μέρες πριν δήλωνε επιχαίροντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος τη Ζώνη «(…)Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία πανηγυρίζουν και κάνουν προεκλογικές φιέστες. Εργαζόμενοι χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας, με μισθούς πείνας ενώ η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Σύνδεσμος των Ακτοπλόων, η Cosco, η Onex πανηγυρίζουν αμύθητα κέρδη» όπως δήλωσε σε ανακοίνωση του το Συνδικάτου Μετάλλου.

Αυτή η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο Μητσοτάκης είναι βαμμένη με αίμα και μετράει χιλιάδες θύματα (και) τα τελευταία χρόνια. Από τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως τα Τέμπη και από τα αιματοβαμμένα εργασιακά κάτεργα και τους δρόμους μέχρι τους συνανθρώπους μας που γίνονται κινούμενοι στόχοι των πραιτοριανών σερίφηδων του καθεστώτος, η Τάξη μας πληρώνει με βαρύ τίμημα είτε τις κρίσεις είτε την ανάπτυξη του συστήματος. Τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, η εντατικοποίηση και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι η καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι & εργαζόμενες. Και όχι μόνο στους χώρους δουλειάς: σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας αντικρύζουμε και βιώνουμε στο πετσί μας την ολοκληρωτική υποτίμηση της ζωής μας, για χάρη της μεγιστοποίησης του κέρδους και της διαιώνισης της εξουσίας της αστικής τάξης. Ακρίβεια, διάλυση της δημοσίας Υγείας και Παιδείας πορεύονται μαζί με την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα, θωρακίζεται το νομικό οπλοστάσιο του κράτους με αντιλαϊκούς αντισυνδικαλιστικούς νόμους, για την καταστολή οιασδήποτε ικμάδας αντίστασης απέναντι στην πραγματικότητα που μας επιφυλάσσουν.

Οι μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Ζώνη, που βροντοφωνάξαν ότι «οι Ζωές των εργαζομένων μετράνε», και οι διεκδικήσεις που κερδήθηκαν, έστω και μετά από το βαρύ φόρο αίματος, αποτελούν παράδειγμα για όλους τους εργαζομένους & εργαζόμενες. Σε καιρούς κινηματικής άμπωτης και κοινωνικής καθίζησης, με το ένα χαστούκι να διαδέχεται το άλλο απέναντι στην Ταξη μας, οι πρόσφατοι εργατικοί αγώνες στην e food, τη Μαλαματίνα, την Cosco και αλλού δείχνουν το δρόμο σε ολόκληρη την εργατική Τάξη και αποτελούν φάρο μέσα στο ζοφερό παρόν που ζούμε και στο ακόμα πιο δυσοίωνο μέλλον που έρχεται. Αυτοί οι αγώνες αποδεικνύουν ότι ο μόνος τρόπος υπαρξης και συγκρότησης της Τάξης μας ως τέτοια είναι η Οργάνωση της, μέσα από τα σωματεία, εργατικές συλλογικότητες και προλεταριακές ομάδες, ότι μόνο μεσα από την οργανωμένη πάλη μπορεί να μπει ανάχωμα στις επιβουλές Κεφαλαίου και Κράτους και την ολοκληρωτική επίθεση στις ζωές μας, ώστε να σχεδιαστεί και να πραγματωθεί -η πολυπόθητη και πιο επίκαιρη από ποτέ σήμερα- προλεταριακή αντεπίθεση.

Για να μπορέσει η Τάξη μας να βγει ξανά στο προσκήνιο και να παλέψει για μια καλύτερη ζωή στο σήμερα, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Για έναν άλλο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΑΝΕ – WORKERS LIVES MATTER

ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ!

ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΝΑ ΜΗ ΜEΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)
Αθήνα, Ιούνης 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *