Παρουσίαση του Κόμικ του Zerocalcare “Το Βάραθρο. Η Μαύρη Τρύπα του 41 Bis” [Νομική Σχολή Αθηνών, 11/4 18.30].

Την Πέμπτη 11 Απρίλη 2024 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Νομική Σχολή, 18.30), με τη συμμετοχή συντρόφων/ισσών από το Ταμείο Αλληλεγγύης “La Lima” από τη Ρώμη, η Παρουσίαση της ελληνικής Έκδοσης του κόμικ του Zerocalcare “Το Βάραθρο. Η Μαύρη Τρύπα του 41 Bis” που κυκλοφόρησε από το Ταμείο Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστ(ρι)ών το φθινόπωρο του 2023 σε 1000 αντίτυπα.

Η Αλληλεγγύη ήταν, είναι και θα είναι το Όπλο μας!

Στηρίζουμε Υλικά – Ηθικά – Πολιτικά τους πολιτικούς κρατούμενους και όλους τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές & αγωνίστριες!

ΚτΒ

Αθήνα, Απρίλης 2024

To κόμικ “Το Βάραθρο” [“La Voragine”] του Zerocalcare, κυκλοφόρησε στα ιταλικά από το Ταμείο Αλληλεγγύης “Η Λίμα” [Cassa di Solidarieta’ “La Lima”] στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης (20/10/2022 – 19/4/2023) απεργίας πείνας του αναρχικού πολιτικού κρατούμενου Αλφρέντο Κόσπιτο, ως μια έντυπη συμβολή στις πολύμορφες κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν σ’ όλη την Ιταλία (και όχι μόνο), για την έμπρακτη Αλληλεγγύη στον δίκαιο και σκληρό Αγώνα του φυλακισμένου (σε ειδικές συνθήκες κράτησης) συντρόφου, “για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος κράτησης 41 bis που ισοδυναμεί με βασανιστήριο αορίστου χρόνου και της ισόβιας κάθειρξης με λήξη ποινής “ποτέ” που ισοδυναμεί με μακρόχρονη καταδίκη σε θάνατο”.

(από το οπισθόφυλλο)

Η μετάφραση του κόμικ και του “σημειώματος για την ελληνική έκδοση” των συντρόφων και των συντροφισσών από τη Ρώμη όπως και η γραφιστική απόδοση του στα ελληνικά πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο & τον Σεπτέμβριο του 2023, έπειτα από πρωτοβουλία της Κίνησης της Βιολέττας (ΚτΒ).

Την τεχνική επιμέλεια της έκδοσης έκανε η chrispy shift και τυπώθηκε στην τυπογραφική κολεκτίβα Rotta.

Τα έσοδα της θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου.

(από το εσώφυλλο)

[…] Ο αγώνας του Αλφρέντο και αυτός για την αλληλεγγύη σ’ εκείνον αποτέλεσαν μια σημαντική στιγμή για το αναρχικό και ριζοσπαστικό κίνημα στην Ιταλία. Μέσα στις επόμενες φάσεις της κοινωνικής σύγκρουσης στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πιθανώς να διακρίνουμε μερικά ίχνη που έμειναν από αυτόν τον αγώνα. Το κόμικ “Το Βάραθρο” και όλη η κινητοποίηση με την οποία υποστηρίχτηκε ο αγώνας του Αλφρέντο, φέρνοντας τόν στις πλατείες, τους δρόμους, μπροστά από τα γραφεία των υπεύθυνων της κατασταλτικής λύσσας, έδωσαν μεγάλη ορατότητα σ’ έναν αγώνα που τρύπησε την προβιά της υποκρισίας και της σιωπής που σκεπάζει συνολικά τη φυλακή και ιδιαίτερα το πιο βίαιο από τα καθεστώτα κράτησης, το 41 bis.

Έτσι επομένως, μέχρι σήμερα και για πρώτη φορά, ένας αναρχικός σύντροφος, καταδικασμένος για “πολιτική σφαγή”, για μια εκρηκτική επίθεση που δεν προκάλεσε θύματα, βρίσκεται έγκλειστος υπό το καθεστώς του 41 bis, όπως επίσης και δύο σύντροφοι και μια συντρόφισσα των Κόκκινων Ταξιαρχιών (BR) που βρίσκονται υπό αυτό το καθεστώς από το 2005. Μάς φαντάζει ξεκάθαρο πως η γρήγορη μείωση εκείνων των χώρων ελευθερίας που είχαν παραχωρηθεί από τις φιλελεύθερες δημοκρατίες, έπειτα από τις προηγούμενες συγκρουσιακές φάσεις, αρχίζει να ολοκληρώνεται και να την αφήνουμε πίσω μας και η φύση αυτής της τάσης, κάθε άλλο παρά τυχαίας, περιγράφει ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας της ευρωπαϊκής κατάστασης, και όχι μόνο. Στην Ιταλία, όπως και σ’ άλλες χώρες της γηραιάς ηπείρου, αυτό το πέρασμα καθίσταται εφικτό χάρη και σε μια αλλαγή του βηματισμού από την πλευρά των κατασταλτικών μηχανισμών των διάφορων κρατών.

Πιστεύουμε ότι o εφοδιασμός μας με την ικανότητα για συγκεκριμένες αναλύσεις και σταθερές βάσεις για ν’ αντισταθούμε, αντιπροσωπεύουν έναν αναγκαίο και επείγοντα σκοπό έτσι ώστε να μπορέσουμε να φανταστούμε μια μελλοντική προοπτική.

Απόσπασμα από το Σημείωμα του Ταμείου Αλληλεγγύης “La Lima” για την ελληνική Έκδοση [Kαλοκαίρι 2023]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *